Poslední přání nemocného Mrkvičky (79): Do rakve chce... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Poslední přání nemocného Mrkvičky (79): Do rakve chce...

Na začátku roku přitom přiznal, že jeho zdravotní stav zlepšil.
Na začátku roku přitom přiznal, že jeho zdravotní stav zlepšil. (Reprofoto ČT)

Parkinson a deprese ho dohnaly k myšlenkám na smrt. Ladislav Mrkvička (79) už má dokonce oblečení do rakve! Chce pohřbít v divadelním kostýmu, ve kterém hrál Hanťu ve slavné inscenaci Hlučná samota. Má ho schovaný dlouhých 35 let! 

Divadlo Na Zábradlí a hlavně adaptace Hrabalovy novely Příliš hlučná samota byly pro herce vším, a proto s nimi chce být spojen i při svém pohřbu. „Zamiloval jsem se do té inscenace takovým způsobem, že jsem se s ní potom těžko loučil. Dokonce mám schovaný kostým a chtěl bych ho obléknout jako kdysi Gérard Philip kostým Cida,“ svěřil před kamerou ČT Mrkvička třesoucím se hlasem. Jeho posledním přáním tak je být uložený do rakve v ošuntělém kabátu a klobouku, které poprvé oblékl už v roce 1983.

Bojuje s Parkinsonem

Myšlenky na vlastní pohřeb jsou zřejmě způsobené zhoršujícím se zdravotním stavem herce. V šestidílném dokumentu k 60. výročí Divadla Na Zábradlí, který můžete vidět každé pondělí ve 20:20 na ČT art, se mu třese nejen hlas, ale také pravá ruka. „Mám Parkinsona, takže nemůžu psát. Já už teďka nesvedu ani podpisový vzor v bance! Ten třas je nepředvídatelný. Někdy mi ruka náhle uteče,“ svěřil se Mrkvička před časem s tím, že to není jediný zdravotní problém, se kterým se potýkal. Loni v létě mu lékaři odhalili bolestivé zánětlivé onemocnění zvané Polymialgia rheumatica.

Možná konečná

„Všechno mě bolelo, všechny klouby, nemohl jsem ani sejít ze schodů, musela pro mě přijet sanitka,“ zavzpomínal v rozhovoru pro Téma. Představitel poručíka Stejskala ze seriálu Třicet případů majora Zemana či Emila Kintzla z Policie Modrava. propadal beznaději. Bál se, že skončí na invalidním vozíku. „Tehdy jsem si poprvé připustil, že je to možná konečná,“ přiznal Mrkvička.

Sebevražedné sklony

Kromě Parkinsona bojuje také s depresemi. „Trpěl jsem jimi už dřív, ale pokaždé jsem se z nich nějak vyhrabal,“ svěřil se Mrkvička. „S depresemi si hraju už tak deset, možná patnáct let. A chvílemi to bylo až sebevražedné,“ prozradil herec, kterému zdravotní stav nedovoluje ani hrát. Naposledy se objevil loni ve druhé řadě nováckého seriálu Policie Modrava, kde měl kvůli svému stavu jen jeden natáčecí den! Ve třetí sérii se už pravděpodobně neobjeví.



Přečtěte si
mejlika
20. 11. 2018 • 08:36

Vy hovada AHÁCKÝ ... to se musíte vyžívat v takovýchto článcích? Že se nestydíte, fujtajbl

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.