Magický rok 2019: Využijte sílu úplňku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Magický rok 2019: Využijte sílu úplňku!

Úplněk.
Úplněk. (Ilustrační foto: ara)

I letos se na obloze budou dít divy. A vězte, že stojí za to zastavit, zaklonit hlavu a kochat se nebeským divadlem. Deník Aha! vybral podle astronoma Petra Horálka (astro.cz) ty nejkrásnější úkazy pro rok 2019. Začněte třeba hned v pondělí, kdy se na obloze objeví »Vlčí« měsíc, jehož úplné zatmění začne v půl páté ráno.

Měsíc se celý do stínu Země ponoří v 5 hodin 41 minut. Na jihovýchodě pak nepůjde přehlédnout dvojici velmi jasných planet – Venuši a Jupitera. Zatmění potrvá 62 minut, tedy do 6:43 minut.

Měsíc během zatmění z oblohy nezmizí, neboť se na jeho povrch budou promítat odstíny pozemských červánek. Chytne tedy velmi neobvyklý naoranžovělý, cihlově červený či až hnědý odstín. Pozoruhodné může být zabarvení na počátku a před koncem fáze úplného zatmění, kdy se na světlejší okraj Měsíce promítá světlo procházející zemským ozonem.
Ten k načervenalému zabarvení dodává světle šedý až namodralý nádech. Tento »tyrkysový« jev poprvé popsal v roce 2007 klimatolog Richard Keen z Univerzity v Coloradu. Předpokládá se, že bude výrazný právě při nadcházejícím úkazu, neboť na Měsíc se bude promítat stín severní zemské polokoule, kde je ozonová vrstva plynulá bez ozonových děr.

 

Co ještě letos uvidíme...
SATURN SE SCHOVÁVÁ
Únorová obloha nabídne vzácnější a také na pohled úchvatný jev. Za pokročilého rozbřesku se v sobotu 2. února nad obzorem objeví srpek Měsíce, který těsně nad obzorem bude doprovázet poměrně jasný objekt, zleva se kolem tři čtvrtě na sedm k němu »přilepí« Saturn. S hvězdářským dalekohledem pak můžete pozorovat postupně zakrývané prstence a také Saturnovy měsíce. Je ale potřeba mít ideálně odkrytý jihovýchodní obzor, neboť toto nebeské divadlo proběhne pouhé 4 stupně nad obzorem!

BŘEZNOVÁ ZÁŘ
Každoročně se okolo jarní rovnodennosti na přelomu března a dubna nabízí jakési okénko pro vyhlížení slabého, ale o to pozoruhodnějšího tzv. zvířetníkového světla. To se táhne podél roviny zemské dráhy, která se na obloze pomyslně promítá do zvířetníkových souhvězdí – odtud ten název. Nejde vlastně o nic jiného než prach v okolí Slunce soustředěný do rozsáhlého disku, na který se ze Země díváme z boku a jenž rozptyluje sluneční záření. Když tedy Slunce zapadne, skončí soumrak a obloha potemní, nad západním obzorem lze proti hvězdnému pozadí najít mlhavý kužel neostré záře. Kužel se na konci března na tmavé obloze nese až k hvězdokupě Plejády a vytváří se slabým obloukem zimní Mléčné dráhy pozoruhodnou kompozici. Abyste zvířetníkové světlo spatřili, potřebujete k tomu opravdu tmavé nebe daleko od zdrojů světelného znečištění – ideálně vyjet do hor, jižních Čech či na Vysočinu.

PRACH Z KOMETY
Země prochází hned dvakrát do roka proudem ledoprachových meteoroidů, které za sebou zanechala při svém průletu kolem Slunce ta nejslavnější vlasatice – Halleyova kometa. Meteory jsou poměrně rychlé, u nás souhvězdí Vodnáře vychází v druhé polovině nocí z 5. na 6. a z 6. na 7. května jen nízko nad obzor, takže můžeme spatřit všeho všudy tak 10 meteorů za hodinu. Mimochodem, Halleyova kometa se ke Slunci vrátí až v roce 2062. Podruhé se okénko na pozorování objeví v říjnu, kdy vrcholí roj Orionid.

PLANETÁRNÍ OBŘI
V létě doplní Mléčnou dráhu nad jižním obzorem dvě jasné planety – Jupiter (10. června 2019 v opozici se Sluncem), který i v malém dalekohledu ukáže až čtyři Galileovské měsíce a ve větším i oblačné pásy a bouři známou jako Velká rudá skvrna. Tou druhou je planeta Saturn, která bude se Sluncem v opozici 9. července. Čočky hvězdářského dalekohledu ukážou rozsáhlé prstence.

SVÍTÍCÍ OBLAKA
Jako každý rok v červnu a v červenci 2019 bude šance spatřit krásu Nočních svítících oblak (NLC), které úzce souvisí právě s meteorickým prachem a kolísáním sluneční aktivity. Je pravděpodobné, že letošní léto bude na výskyt nočních oblak o něco bohatší než předchozí.

ČERNÉ SLUNCE
Rok 2019 nabídne úplné zatmění Slunce, ovšem je potřeba za ním vyrazit 2. července do Chile či Argentiny. Například na pobřeží pod chilskými Andami na sever od města La Serena Měsíc zakryje Slunce na dvě a půl minuty nad severozápadním obzorem. Stín pak pokračuje dále přes Andy do střední Argentiny, svou pouť měsíční stín ukončí jižně od Buenos Aires. Rada pro fajnšmekry: šetřete, tento termín je na jižní polokouli mimo sezonu, a tudíž je šance na levnější letenky!

MĚSÍC »VEJPŮL«
Ačkoliv pořádné zatmění Měsíce se nám nabídne jen 21. ledna, o půlrok později (16. července před půlnocí v noci z úterý na čtvrtek) dojde k zatmění částečnému. Úkaz spatříme téměř v celém průběhu, částečné zatmění potrvá téměř 3 hodiny. Napravo od Měsíce najdeme Saturn a nad jihojihozápadem bude Jupiter. Všechna tělesa najdeme v mimo města viditelné Mléčné dráze.

ZÁŘÍCÍ KOMETY
Na podzim se podruhé setkáme s prachem Halleyovy komety, tentokráte v druhých polovinách nocí na konci října. Maximum vychází na tu z pondělí 21. na úterý 22., Orionidy ovšem nejsou moc aktivní roj, ale občas vyprodukují i celkem jasný meteor – tzv. bolid. O další bolidy by se ještě na konci října a pak zejména na začátku listopadu mohly postarat dvě větve meteorického roje Taurid. Mateřskou kometou jižní větvě je kometa 2P/Encke (vrací se ke Slunci za 3,3 roku), severní větev má pravděpodobně na svědomí drolící se asteroid 2004 TG10.

PIHA NA SLUNCI
Piha na Slunci, přesněji před ním se objeví ve druhé polovině 11. listopadu – dojde totiž k přechodu planety Merkur před slunečním diskem (další proběhne až v listopadu 2032). Vše začne vstupem Merkuru před levý okraj Slunce okolo 13:35 našeho času. Vstup před neostrý sluneční okraj potrvá asi 100 vteřin. Zbytek podívané proběhne v odpoledních hodinách a planeta v podobě černého puntíku se bude sunout před levou polovinou Slunce směrem mírně dolů. Kdo se za jevem vydá do Jižní Ameriky, uvidí celý průběh.

BETLÉMSKÁ (DVOJ)HVĚZDA
Jednou z teorií o původu Betlémské hvězdy je konjunkce planet – Jupiteru a Saturnu v Rybách v roce 7 před naším letopočtem. Další z teorií je konjunkce nejjasnějších planet Venuše a Jupiteru v blízkosti hvězdy Regulus v souhvězdí Lva. Přesně měsíc před Štědrým dnem, tedy 24. listopadu 2019, se k takové konjunkci na večerní obloze schýlí – Jupiter s Venuší budou vidět jen krátce a nízko nad obzorem ještě za soumraku. Pozornější oko na čisté obloze objeví i planetu Saturn.

Další v roce 2025
Další úplné zatmění Měsíce viditelné z našeho území bude možné podle Astronomického ústavu AV ČR spatřit až 7. září roku 2025!

Magický rok s Aha!
Dvanáct měsíců, dvanáct úplňků. A každý jiný. I to je rok 2019. Deník Aha! vám přinese spolu s Petrou Alraune co čtyři týdny magickou stránku s rituály, »nápoji lásky«, domácím »čarováním«. Většinou bude vše směřovat k úplňku, ale jsou i další magické dny jako rovnodennost či filipojakubská noc. Ani na ty nezapomeneme.


ÚPLŇKY 2019
21. ledna: Vlčí měsíc
19. února: Sněžný měsíc
21. března: Červí měsíc
19. dubna: Růžový měsíc
18. května: Květinový měsíc
17. června: Jahodový měsíc
16. července: Hromový měsíc
15. srpna: Jeseteří měsíc
14. září: Dožínkový měsíc
13. října: Lovecký měsíc
12. listopadu: Bobří měsíc
12. prosince: Chladný měsíc

 


Vlčí měsíc
Využijte sílu šelem
Pojmenování měsíců je dědictvím po indiánských kmenech. Nazývaly je tak, aby jména vystihovala nejdůležitější charakteristiku období, ve kterém k úplňku dochází. Evropští osadníci v Americe názvy upravovali, ale indiánský základ přetrval.
Už toto pondělí 21. ledna ve 4:55 nastává úplněk a Vlčí měsíc vstupuje do znamení Lva. Znamená to, že je vhodná chvíle poohlédnout se po nových vztazích nebo třeba začít hledat novou práci. Zkusíte to také?
Pokud úplňku vládne Lev, je prosycen Lví sluneční energií, touhou po obdivu, uznání a lichotkách. Pocítíte potřebu vyrazit do společnosti, flirtovat a bavit se. Může povzbudit kreativitu, zejména pro umělce je to příznivé období. Lev přeje i lásce, i když spíš lásce v začátcích, milostnému opojení.

Rituál při úplňku podle Petry Alraune 
Přivolání lásky
Sežeňte si růžové pomůcky.

Svíčku, svícen, kámen růženín. I víno, které budete používat, má být růžové.
Představte si partnera, ale ne konkrétního člověka! Spíš myslete na to, co je pro vás důležité. Ale dávejte si výjimečný pozor na své přání. Nedoporučují se příliš romantické představy, které by pak v běžném životě spíš překážely.
Pusťte si hudbu a představujte si svým vnitřním zrakem, co všechno od svého partnera čekáte. Pak si vizualizujte svůj příběh krok za krokem. Pozor i na nevědomá přání, nezahrávejte si například s žárlivostí, ani s myšlenkami na násilí, i když vám připadají svůdné. Mnohé věci, které jsou sexy v představách, se v reálu stávají noční můrou.

Pokud chcete, pozvěte k rituálu duchovního průvodce, podle toho, který pantheon vyznáváte, ze severských bohů to je Freya, z antických Afrodite, z keltských Áine a ze slovanských Prija nebo Živa. Pak se můžete s prosbou o pomoc obracet na zvolenou bohyni. Například. „Freyo, pomoz mi najít lásku, buď mou ochránkyní a průvodkyní.“ V takovém případě se také doporučuje připravit si nějakou obětinu, například ulít bohyni trochu vína. Nechte svíčky dohořet, pak rituál skončí.
Vše, co si přejete, sepište na papír a ten nalepte na zadní stranu zrcadla a za půl roku si přečtěte, co jste si zapsali. Možná budete překvapeni, jak moc vašich přání se splnilo, někdy ovšem způsobem, který jste nečekali...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.