Nebojte se luštěnin | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nebojte se luštěnin

luštěniny
luštěniny (Shutterstock.com)

Jen v málokterém archeologickém nálezu, ať už ze starověké Mezopotámie nebo Egypta, chybí luštěnina. Ve své době to byla jedna z hlavních potravin a lidstvo jí vděčí za své přežití. Dnes jich máme k použití mnohonásobně víc, ale stále jako bychom se jich báli.

*K přípravě stravy se používají luštěniny celé, ale i loupané, půlené nebo ve formě mouky.
*Vyrábí se z nich vláknina, izolované bílkoviny, škroby i lecitin.
*Nejvýživnější jsou, pokud je na 10 – 12 hodin namočíme do vody, tu potom slijeme, nahradíme čerstvou a vaříme doměkka. Tímto postupem se snižuje i nadýmavost luštěnin, protože dojde k rozkladu sacharidů, které ji způsobují.

Jaké známe druhy
Hrách setý. K se nám dostal díky vojenským tažení Římanů, kteří si ho cenili pro jeho trvanlivost. Obsahuje asi 25 % dusíkatých látek, hodně hrubé vlákniny, vitamíny B a C.
Fazol zahradní. Lusky snižují hladinu cukrů v krvi, jsou bohaté na bílkoviny a minerální látky. Stejně jako semena fazolu polního se konzumují jen po tepelné úpravě.
Čočka jedlá. Obsahuje až 26 % bílkovin, má vynikající chuťové vlastnosti a vysokou výživovou hodnotu. Je to pravděpodobně nejstarší kulturní rostlina, prokazatelně se pěstovala 3000 let př. n. l.
Sója luštinatá. Obsahuje až 35 % bílkovin a má široké použití jako potravina, ale i jako krmivo pro hospodářská zvířata. Pochází ze severní Číny a její obliba roste.
Cizrna. Po hrachu a fazolu třetí nejvýznamnější luštěnina (beraní neboli římský hrách) ve smyslu lidské výživy. Je jí známo 43 druhů, používá se i jako mouka.
Bob obecný. Obsahuje velké množství bílkovin – až 26 % a u nás je znám jako bob koňský, protože se většinou zkrmuje. Je to škoda, protože upraven jako fazole je velmi chutný.

Známé neznámé recepty
Hrachové opečenky
Potřebujete: ¼ kg hrachu, 2 syrová vejce, 5 lžic strouhanky, 3 lžíce hladké mouky, 100 g měkkého salámu, 2 stroužky česneku, sůl a pepř.
Postup: Hrách přes noc namočíme, vodu slijeme a v čerstvé vaříme doměkka. Vychladlý umeleme s nakrájeným salámem, přidáme ostatní ingredience včetně prolisovaného česneku a vyhněteme těsto, ze kterého tvarujeme placičky. Ty z obou stran obalíme v muce a smažíme na rozpáleném sádle. Nejlepší jsou s kysaným zelím.

Čočka se zeleninou
Potřebujete: ¼ kg čočky, olivový olej, 2 cibule, 4 stroužky česneku, malý pastinák, malou cuketu, 1 sladkou papriku, 1 dl červeného vína, vývar.
Postup: Na oleji zprudka osmažíme pokrájenou cibuli s pastinákem, po 5 – 7 minutách přidáme nasekaný česnek a nakrájenou cuketu. Pak přisypeme čočku, zalijeme teplou vodou nebo vývarem i vínem a na mírném varu mícháme asi 15 minut. Dochutíme pepřem.

Moravský fazolový šumajstr
Potřebujete: ½ kg fazolí, ½ kg velkých krup, 200 g škvarků, 2 velké cibule, česnek podle chuti, sůl, pepř.
Postup: Fazole namočíme přes noc do vody, slijeme a v nové vodě uvaříme. Uvaříme i kroupy a smícháme s fazolemi a s cibulí, kterou mezitím smažíme a smícháme se škvarky ještě na pánvi. Vše propojíme, ochutíme a podáváme s kysaným zelím.

Cizrnová kaše s uzeným
Potřebujete: ½ kg suché cizrny, 4 velké cibule, 2 lžíce sádla, 30 dkg uzeného masa, sůl, pepř.
Postup: Cizrnu uvaříme a odložíme i s vývarem. Pokrájenou cibuli osmahneme na sádle, pak přidáme maso a spolu opékáme asi 5 minut. Maso odebereme a na cibuli přidáme vařenou cizrnu a 2 dl vývaru. Mícháme do kašovité konzistence a přidáváme prolisovaný česnek.

Bobový guláš
Potřebujete:150 g bobů, 2 cibule, hrnek kyselého zelí, 100 g špeku, maizenu, mletý kmín, česnek, pepř, sůl, petrželovou nať.
Postup: Nakrájenou cibuli osmahneme na špeku spolu s kmínem a prolisovaným česnekem. Mícháme a postupně přidáváme nahrubo nasekané zelí a pak uvařené boby (vaříme jako fazole). Zahustíme maizenou a okořeníme dle chuti. Porce dochutíme petrželovou natí.

Přečtěte si
koliaska
28. 2. 2022 • 22:26

Já třeba dřív luštěniny hodně zanedbávala. Občas jsem si dala hrášek, ale to je tak všechno. Teď se ale po nich můžu klidně utlouct. Nejraději mám čočku a fazole. Ty jím pravidelně. Většinou je beru od Araxu, viz http­s://ww­w.po­travi­nyarax­.cz/lus­teni­ny/ Tam je podle mě dobrý poměr cena - kvalita. Jak to máte vy?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.