Zatočte s kožními výrůstky: Jsou nezhoubné, ale otravné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zatočte s kožními výrůstky: Jsou nezhoubné, ale otravné!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Některé kožní nemoci jsou nebezpečné a jiné zase otravné. Kožní výrůstky patří k těm druhým. Nejsou nebezpečné, ale neestetické a komplikují nám život. Víte, jak se jich zbavit?

1. Zubní nit nebo obyčejná nit

Jedním z jednoduchých řešení je použít nit. Vše, co musíte udělat, je udělat uzel kolem výrůstku, aby došlo k přerušení krevního oběhu do oblasti. Výrůstek po několika dnech odpadne.

Postup: Kůži důkladně umyjte, a vydezinfikujte. Pak výrůstek podvažte nití a zalepte náplastí, nebo přikryjte čistým obvazem. Každý den dezinfikujte. Během 1 až 2 týdnů výrůstek upadne.

2. Tea Tree Oil

Olej z čajovníku kožní výrůstky vysuší a ty pak odpadnou. Navíc je sám o sobě antiseptický.

Postup: Místo umyjte, osušte, pak nakapejte několik kapek esenciálního oleje z čajovníku na bavlněnou nebo gázovou podložku. Naneste ho na kůži a nechte olej přirozeně uschnout. Tento proces opakujte 2 nebo 3 krát denně.

3. Jablečný ocet

Jablečný ocet je velmi efektivní a bezpečný při odstraňování kožních výrůstků. Kyselina octová, v něm obsažená, výrůstky buď redukuje, nebo úplně odstraní.

Postup: Očistěte pokožku mýdlem, nebo desinfekcí, pak nalijte ocet na gázu, a tu přiložte na výrůstky. Místo zakryjte obvazem, nechte pár hodin působit a pak opláchněte vlažnou vodou. Opakujte, dokud výrůstek neodpadne. Pozor, ocet může citlivou pokožku dráždit.

4. Jód

Jód má doma každý a i ten je možné použít na výrůstky.

Postup: Kůži umyjte, okolí výrůstků potřete kokosovým olejem, nebo krémem, abyste ho chránili před účinky jodu a pak na výrůstky naneste vatovým tamponem jod. Zakryjte obvazem a nechte působit. Opakujte každý den.

5. Textilní lepicí páska

„Tejpou“ se prý dá opravit téměř všechno a zabírá dokonce i na kožní výrůstky. Snižuje přítok krve, čímž zabraňuje jejich růstu.

Postup: Očistěte kůži mýdlem a vodou, osušte. Plochu pak pokryjte lepicí páskou. Měňte pásku každý den. Výrůstek pak upadne.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.