Rádce Aha!: Péče o nohy, aby vás při chůzi nebolely! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rádce Aha!: Péče o nohy, aby vás při chůzi nebolely!

...
... (iStock.com)

 Není nic horšího než prasklá pata. Většinou je následkem špatné péče o dolní část nohou. Zatvrdlá kůže, která není pravidelně odstraňována, nevydrží zátěž těla, pukne a někdy i znemožní chůzi. A když se do rány dostane infekce, je léčení dlouhé. Pedikúra tomu předchází.

Civilizační problém
Když ještě lidé chodili a běhali bez bot – což se zdaleka netýká jen pravěku – kůže na chodidlech se jim pravidelně obrušovala. Problémy přišly až poté, co se většina lidstva obula. Zatvrdlá pokožka na spodních částech dolních končetin neměla jak se samovolně odstraňovat a začaly problémy. Proto vlastně vznikla řemeslná služba zahrnující změkčování kůže, její obrušování i stříhání a broušení nehtů na nohách.



Proč pečovat o nohy?
Málokdo si uvědomuje, že nohy jsou jednou z nejnamáhanějších částí lidského těla. Zátěž nohou se může projevit – i kvůli nevhodné obuvi – suchou, popraskanou a otlačenou kůží. Ta je nevyhnutelně zdrojem bolesti a zdravotních obtíží. Doma si můžeme chodidla i paty promazávat mastí a stříhat nehty. Ale otlaky a zatvrdliny nebo zarostlé nehty je třeba svěřit pedikérům. Ti dokážou zkontrolovat i špatně přístupná místa na nohou.

Jaký druh pedikůry zvolit:

Suchá
Chodidla a jejich postranní (boční) části, paty a okolí lůžek nehtů se ošetřují nasucho, broušením vysokofrekvenčními frézkami. Ty mají vyměnitelné hlavice a zkušený pedikér dokáže podle typu pokožky vybrat tu nejvhodnější. Hlavice mají vlastní odsávání odstraňované tvrdé kůže. Tento způsob pedikúry nenarušuje celistvost kůže a je vhodný pro vysoce zrohovatělou pokožku, pro diabetiky a lidi trpící neuropatií. Ošetření končí masáží chodidel s použitím krému.    
Obvyklá cena: do 380 kč

Mokrá
Ošetření chodidel vždy začíná koupelí nohou v horké vodě se změkčujícími a dezinfekčními přísadami. Trvá deset až dvacet minut (pedikér vychází ze stupně ztvrdnutí pokožky), během nichž dojde ke změkčení otlaků a mozolů a rovněž se uvolní nehtová lůžka. Po důkladném osušení nohou dojde k odstranění přebytečné zatvrdlé kůže. Používá se k tomu speciální nástavec buď s ostrou žiletkou, nebo s nasazeným skalpelem. Pak následuje úprava nehtů a vyčištění jejich lůžek, odstranění záděr a následná masáž nohou a jejich ošetření krémem.
Obvyklá cena: do 300 Kč

S rybičkami
Tento způsob pedikúry se stal v poslední době módním hitem. Rybičky druhu Garra Rufa (pocházejí z Jordánska, Iráku, Turecka a Sýrie, dorůstají až 14 centimetrů), chované ve zvláštním akváriu, okusují asi dvacet minut zatvrdlou pokožku klientů. Rybky nemají zuby, jen drobné, ale ostré štětinky v ústech, kde produkují látku dithranol, která podporuje hojení kůže. Problematickým může být nebezpečí přenosu mykóz (nevíte, čí nohy byly v akváriu před vámi) nebo plísňových infekcí. Vždy záleží na provozovateli – jak dodržuje zásady hygieny,
Obvyklá cena: 200 Kč/ 20.min

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.