Království betlémů: Na Vysočině je staví celá Třešť | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Království betlémů: Na Vysočině je staví celá Třešť

Pohled na společný betlém řezbářů z tradičního třešťského Dřevořezání.
Pohled na společný betlém řezbářů z tradičního třešťského Dřevořezání. (Foto Aha!: Jiří Čada)

Přestože do Štědrého dne  zbývá ještě 37 dnů, slavnostní atmosféra Vánoc se už nyní rozhostila v čtyřtisícové Třešti na Jihlavsku. A to možná až v 60 rodinách. Ve všech totiž už staví betlémy.

„Ano, je tomu tak,“ říká »živá kronika« třešťského betlemářství Václav Dvořák (77). Od 26. prosince do 2. ledna pak celkem šestnáct rodin ve městě umožní návštěvníkům Třeště podívat se na betlémy přímo k nim domů. „Kdo bude mít zájem, dostane v informačním centru plánek, kde jsou uvedeny adresy rodin, kde budou betlémy k vidění. Jen je potřeba zachovat základní pravidla slušnosti, protože ti lidé vás zvou do svého soukromí,“ apeluje Dvořák.

Ovšem už od 5. prosince bude v Třešti v Schumpeterově domě díky místnímu Spolku přátel betlémů k vidění ten největší Karla Brožka, jenž zabírá plochu 28 čtverečních metrů. S ním tam je instalován i společný betlém řezbářů, kteří se do městečka od roku 2002 sjíždějí každoročně na tradiční Dřevořezání.„Každý z nich tu pak musí zanechat svůj vyřezaný příspěvek, ať se jedná o figurku, strom, či nějakou stavbu,“ vysvětluje Václav Dvořák. Společný betlém už nyní má 1187 takových vyřezaných příspěvků.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.