Mosty sežrala dřevomorka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mosty sežrala dřevomorka

Zákaz vstupu! Při zatížení při běžném provozu by se mohl mostek propadnout.
Zákaz vstupu! Při zatížení při běžném provozu by se mohl mostek propadnout. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

 Mosty jsou v Česku v posledních měsících ožehavé téma. V Praze se loni zřítila Trojská lávka, zraněni byli čtyři lidé. Od té doby byly po kontrolách kvůli havarijnímu stavu uzavřeny, či musely být podepřeny další stavby po republice. V Prostějově se jim z nich nedrolí beton, ani nerezaví železo, ale sežrala jim je dřevomorka.   

V šoku byli přerovští radní, když zjistili, v jakém stavu jsou mostky přes říčku v místním parku. Radnice plánovala jen rozsáhlejší údržbu, kdy se měly vyměnit některé dřevěné části a provést nátěry. „Původně jsme předpokládali, že půjde o výměnu 25 procent dřevěných mostin. Ovšem po demontáži bylo zřejmé, že většina dřevěných částí nosních konstrukcí, které předtím nebyly viditelné, jsou napadeny dřevomorkou. Proto je třeba vyrobit mostky nové,“ uvedl Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu.
Oprava měla původně stát 334 tisíc korun. Výroba nových přijde na dvojnásobek. Nové mostky by měly být hotovy do května příštího roku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.