Harry, Meghan, William, Kate, Alžběta II.: Královská veselka plná problémů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Harry, Meghan, William, Kate, Alžběta II.: Královská veselka plná problémů!

Svatba princezny Eugenie
Svatba princezny Eugenie (Reuters)

Přesně 146 dní po veselce Meghan Markle (37) a prince Harryho (34) na hradě Windsor, si královská rodina slavnost zopakovala. Na tom stejném místě se včera vdávala Harryho sestřenice Eugenie (28). Mezi 850 hosty byl ale jeden, kterého nikdo nezval a všechny pořádně potrápil: silný vichr! Bojovaly s ním zejména ženy, kterým z hlav strhával kloboučky a ničil jejich pracně vytvořené účesy. 

Babí léto sice dopřálo nějaký ten sluneční svit, ovšem ozvala se bouře Callum, která v minulých dnech sužovala celé Britské ostrovy. Naštěstí tu byla už dost mírná, a tak na hradě Windsoru nepršelo, nicméně všichni přítomní měli co dělat s poryvy větru. Před kaplí sv. Jiří museli upevňovat květinovou výzdobu, ale i jeden z přinesených stromků, který spadl.


Některé dámy zase zápolily s rozevlátými rozparky a zejména neposednými klobouky. Nezvládla to například Gwen Field, tchyně rovněž přítomného zpěváka Robbieho Williamse (44), klobouček jí pěkných pár metrů uletěl. Musel jí ho podat až pozorný dvořan. A vítr patrně dělal problémy i pážatům a družičkám, na schodech před kaplí upadl Louis de Givenchy (6) a hned po něm škobrtla i princezna Charlotte (3). Ostatně i sama nevěsta měla na schodech co dělat, však za sebou táhla více než dvoumetrovou vlečku – kterou přibíhali držet dva pomocníci.
I přesto všechno svatba dobře dopadla, po obřadu manželé projeli Windsorem v otevřeném kočáře a následně se odebrali na párty.

Nervózní ženich
Do kaple sv. Jiří bylo pozváno na 850 přátel, královských příbuzných i různých celebrit. Osm minut před jedenáctou dorazila i královna Alžběta II. (92), v »celou« tak mohl obřad začít. Nevěstu samozřejmě dovedl k oltáři otec, tedy princ Andrew, vévoda z Yorku (58, druhý syn Alžběty). Oblékla si dlouhé bílé šaty, jimiž hrdě odhalila jizvu na zádech – ve 12 letech jí český chirurg Jan Lehovský operoval skoliózu. U oltáře už čekal její nastávající, Jack Brookbank (32). „Vypadáš dokonale,“ přivítal ji nervózně. „Vezmi mě za ruku,“ snažila se ho uklidnit spíše rozesmátá princezna.

Tiára se šesti smaragdy
K překvapení mnohých neměla nevěsta závoj, za to si však na hlavu nasadila tzv. Grevillskou smaragdovou tiáru, která patří Alžbětě II. Tvoří ji šest smgaragdů, brilianty a diamanty (set doplňují náušnice). Vyrobena byla v roce 1919 pro Margaret Helen Greville. Ta pak vzácný šperk odkázala v roce 1942 v poslední vůli královně Elizabeth (manželce krále Jiřího VI., později nazývané královna-matka).

Šaty s bodláky
Obří svatební róba pochází z dílny návrhářů Petera Pilotto a Christophera de Vose, zakladatelů britské módní značky Peter Pilotto. Šaty vznikaly vrstvu po vrstvě a sama princezna se jejich tvorby intenzivně účastnila. Látka je poseta oblíbenými motivy Eugenie, mezi kterými nechybí národní skotská květina bodlák, irský trojlístek a yorská růže.

Matka doprovodila dceru
Sarah, vévodkyně z Yorku (58), přijela do kaple sv. Jiří v limuzíně královského dvora a v doprovodu své starší dcery Beatrice (30), která byla hlavní družičkou. Pozornému pozorovateli však nemohlo ujít, že to bylo spíše naopak – že tedy matka přijela coby doprovod své dcery. Princezna Beatrice je totiž členkou královské rodiny, zatímco Sarah byl titul »Její královské Výsosti« odejmut po rozvodu s princem Andrewem (58) v r. 1996. Roll-Royce, v němž obě přijížděly, měl nad čelním sklem označení v podobě korunky, které mohou užívat výhradně členové královské rodiny. V tomto případě reflektovalo přítomnost princezny Beatrice. Ta byla na zadním sedadle koneckonců usazena na čestnějším místě, jí vzdávali vojáci u vstupní brány hradu poctu a jako první se s ní v kapli pozdravil i windsorský děkan, a teprve poté se obrátil na její matku. Královský protokol v praxi...

Přijela skoro celá rodina
Členové dynastie Windsorů přijeli na obřad v téměř kompletním počtu. V čele s královnou Alžbětou II. (92) a princem Philipem, vévodou z Edinburghu (97) pak v přesně stanoveném počtu podle následnictví trůnu zaujali místa v dřevěných chórových lavicích před hlavním oltářem. Ze seniorních členů rodiny chyběla pouze Camilla, vévodkyně z Cornwallu (71). Na rozdíl od svatby prince Henryho (34) v květnu nezapomněla nevěsta s pozváním ani na vzdálenější příbuzné – například děti vévody z Kentu (mezi hosty byli například lady Helen Windsorová s manželem Timothym, jejichž svatba se na Windsoru slavila v r. 1992) nebo princezny Alexandry z Kentu (královniny sestřenice). Obřadu se účastnili také potomci princezny Margarety (†71), jediné sestry královny Alžběty II., která zemřela v r. 2002 a je spolu s rodiči pohřbena v jedné z bočních kaplí.

Windsorem projeli v kočáru
Po skončení svatebního obřadu byl pro novomanžele připraven Skotský státní kočár. V něm pak absolvovali krátkou projížďku ulicemi Windsoru. Původně tzv. Cambridgský kočár byl na pokyn královny Alžběty II. v šedesátých letech 20. století nově upraven a vyzdoben. Vznikl tak ceremoniální kočár určený pro královniny návštěvy Skotska. Proto zdobí boční dveře skotská verze královského erbu a emblém Řádu bodláku (nejvyššího vyznamenání Skotska). Kočár táhli známí koně – windsorští šediváci Plymouth, Milford Haven, Tyrone a Storm.


Královská svatba Eugenie (28) a Jacka Brooksbanka (32):



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.