Tajemství Josefa Somra (84): Nebylo mi to vůbec příjemné ... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tajemství Josefa Somra (84): Nebylo mi to vůbec příjemné ...

Podle scénáře musel Josef Somr na konci filmu zbít Michaela Pavlatu. „Strašně jsem ho ztřískal, nevěděli jsme, jak to jen nahrát a bylo to doopravdy. Omlouval jsem se mu pak dlouho slivovicí. Škoda, že už Míša není mezi námi,“ posteskl si Somr.
Podle scénáře musel Josef Somr na konci filmu zbít Michaela Pavlatu. „Strašně jsem ho ztřískal, nevěděli jsme, jak to jen nahrát a bylo to doopravdy. Omlouval jsem se mu pak dlouho slivovicí. Škoda, že už Míša není mezi námi,“ posteskl si Somr.  (Foto ČTK, ara)

Poslední natáčení den měl dnes již kultovní film Žert naplánovaný na 21. srpen 1968. Jenomže sovětská okupace dokončení odsunula o pár týdnů a snímek stejně skončil na více než dvacet let v trezoru. Dnes, právě po padesáti letech, o něm promluvil hlavní hrdina Josef Somr (84).

Film se točil na Slovácku, kde se narodil, ale také v prostředí mosteckých povrchových dolů. Tam byl coby hlavní postava Ludvík Jahn, který politicky selhal, po vyhazovu z vysoké školy poslán k tzv. pétépákům (nespolehliví a odpůrci režimu, PTP – Pomocné technické prapory).

„Věděl jsem, jak to chodí na nucených pracích. Zúčastnil jsem se za studií na JAMU staveb mládeže na Ostravsku i na Slovensku, stavěli jsme přehradu. Ale hlavně na vojně ve Frýdku-Místku jsem velel četě pétépáků, a to mi nebylo vůbec příjemné. Měl jsem hrůzu z toho, jak režim ničil lidi, kteří s ním nesouhlasili. A pak jsem o tom ještě točil film.“ Věděl dobře, jaké to je, být muklem, proto byl ve své roli věrohodný.

• Žert po 50 letech...
Žert na motivy románu Milana Kundery viděl až po revoluci a teď podruhé v Uherském Hradišti během tradičního festivalu Letní filmová škola. „Mám pocit, že z mé strany tomu něco chybí. Byl to teprve můj druhý film, měl jsem minimum zkušeností,“ líčí herecký doyen. Byl přitom znamenitý, přesvědčivý.

• Film se dotáčel tajně
Předtím se blýskl v roli výpravčího Hubičky v oscarových Ostře sledovaných vlacích. Po Žertu už ale výraznější příležitost nedostal, přestože je hereckou hvězdou první velikosti. Exceloval na divadle a ve vedlejších rolích, častokrát charakterově problematických figurek. „Když došlo k okupaci, nevěděli jsme, zda film neukončit, nezničit, zapomenout, že nebude mít šanci na vlastní existenci. Pak jsme ho ale tajně dokončili a bylo to dobře.“ Naději, ve které natáčeli, vystřídala beznaděj, normalizace společnosti.



Přečtěte si
ivoadler
5. 8. 2018 • 13:58

Je 50 let od srpna 68 a tak massmédia dělají všechno, aby to patřičně dramaticky připomněli.

rezacek
5. 8. 2018 • 12:09

No tak zrovna beznaděj jsem z jeho další tvorby necítil. Ty soudruhy "střihal" v TV docela pěkně. Tedy, abych byl správně pochopen: je to vynikající herec, o tom žádná, ale že by byl nějak trápen režimem ? Prostě dostával role a tak je hrál.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.