Trenck jako válečník zabíjel, pak pil a honil sukně: Baronova mumie už má obličej! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Trenck jako válečník zabíjel, pak pil a honil sukně: Baronova mumie už má obličej!

Mumie barona Trencka v hrobce Kapucínského kláštera v Brně.
Mumie barona Trencka v hrobce Kapucínského kláštera v Brně. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, Muzeum města Brna)

V čele pandurských oddílů střežících hranici Habsburské říše naháněl strach a hrůzu. Užíval si alkoholu a ženských. František baron Trenck (1711 – 1749) jen zásahem císařovny Marie Terezie (1717 – 1780) nepřišel o hlavu. Nejslavnější vězeň na hradu Špilberku teď dostal díky 3D technologii tvář. 

Srovnání dobových portrétů s poznatky radiologického průzkumu jeho mumie a nejmodernější 3D technika vydaly jasný verdikt. Drsný bojovník měl k ideálu krásy hodně daleko! „Měl robustní obličej, dominantní, široký orlí nos. Jeho obličej byl asymetrický, jídlo kousal jen levou částí úst,“ popsala vědkyně Petra Urbanová z Laboratoře morfologie a forezní antropologie Masarykovy univerzity. Trenck trpěl zánětem zubů a dásní, stopy po něm se našly v pravé horní čelisti. V kůži mu navíc uvízly zbytky černého prachu, nejspíš po detonaci výbušniny. Zkrátka, žádný fešák, který by si ženu získal na první pohled.

Víte, že...

...budoucí generál přežil jako půlroční dítě rozsáhlé popáleniny po pádu do ohně a jako čtyřletý se málem zastřelil otcovou nabitou zbraní?

Ohoblovaný řezák

V době své smrti, ve 38 letech, měl Trenck vlasy a vousy. Radiologický průzkum mumie potvrdil jejich zbytky, zřejmě byl světlovlasý. Patřil k vášnivým kuřákům keramické dýmky, která mu doslova ohoblovala první horní levý řezák. Nyní se vědci zaměří na podobu celého těla barona Trencka, který měřil 183 až 185 cm. Kompletní výzkum bude zveřejněn příští rok u příležitosti 270. výročí jeho úmrtí.

Luxusní basa

Trenck byl velmi úspěšný ve válce proti Prusku, Francii, Bavorsku a Turecku. Doplatil na konflikt s generálem Löwenwaldem. Po křivých svědectvích byl odsouzen k smrti. Marie Terezie rozsudek zmírnila na doživotní žalář na Špilberku. Měl tam komfort, přiděleny dostal dvě místnosti, dostatek jídla i vody, a dokonce v neděli chodil obědvat k veliteli pevnosti. Zpytoval tam svědomí a po smrti byl uložen do Kapucínské hrobky v Brně, kde tělo přirozenou cestou zmumifikovalo.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.