Aha! prošlo zámek Černých baronů! TERAZKY mají otevřeno, tak se tam mrkněte také | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Aha! prošlo zámek Černých baronů! TERAZKY mají otevřeno, tak se tam mrkněte také

Slavný balkon, ze kterého ve filmu velel praporu major Haluška zvaný Terazky.
Slavný balkon, ze kterého ve filmu velel praporu major Haluška zvaný Terazky. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, ara)

Lidé dostanou šanci prohlédnout si domov »černých baronů« zámek Zelená Hora! Ten je běžně uzavřený. Otevírá se sice jednou za rok, ale letos je možnost nahlédnou i tam, kde naposledy byli jen »pétépáci«.

Historici včera nechali do zámku, který se proslavil za dob ministra obrany Alexandra Čepičky, kdy jej obsadila armáda, nahlédnout. Od roku 1951 ho několik let, přesně podle kultovní knihy Miroslava Švandrlíka Černí baroni, užívala k převychování politicky nespolehlivých »pétépáků«. Od té doby jen chátral.

Nyní ale ožívá a obec Klášter a Mikroregion Nepomucko zde připravují několik akcí. „Lidé se na film hodně ptají. Teď budou mít příležitost 5., 6., 11. a 12. července vidět zámek na vlastní oči při mimořádné prohlídce. Navíc poprvé od konce druhé světové války uvidí i nejtajemnější místa. Otevřou se původní sklepení,“ uvedl Pavel Motejzík z Mikroregionu Nepomucko.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.