Černí baroni nastoupili do filmové služby před 30 lety | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Černí baroni nastoupili do filmové služby před 30 lety

Václav Vydra málem vypíchl Ondřeji Vetchému na natáčení oko.
Václav Vydra málem vypíchl Ondřeji Vetchému na natáčení oko.  (archiv)

Ten film je plný hvězd, vtipů humoristy Miloslava Švandrlíka (†77), plánovalo se pokračování a diváci se ústy poručíka Troníka poučili, že samopal vzor 24 má kadenci: ta ta ta ta ta, a někdy i mnohem rychlejší! Černí baroni rozesmáli diváky v kinech poprvé před třiceti lety.

Vznikl v euforii počátku 90. let na motivy knihy Miloslava Švandrlíka (†77), jeho nejúspěšnější. Přestože film patří žánrově mezi komedie, Černí baroni vyprávějí s velkou nadsázkou spíše smutné historky o pétepácích, vojácích Pomocného technického praporu (PTP).

Tajemství filmu Černí baroni: Václav Vydra skoro oslepil Ondřeje Vetchého

Video se připravuje ...

Tvořili jej mladí muži z řady důvodů vyhodnocení jako třídní nepřátelé komunismu v Československu 50. let, nebo ti, jimž zdraví nedovolovalo být u bojových jednotek. Film režiséra Zdenka Sirového (†63), který sám sloužil u stavebních jednotek PTP, měl premiéru 4. června 1992. Je také vzpomínkou na absurdity, jimiž vojáci procházeli.

„Povědztě mi, Kefalín, čo si představujetě pod takým slovom absurdný?“ reagoval by na to nejspíš major Haluška v podání Pavla Landovského (†78), pro něhož byl snímek velkým návratem na plátno po nepovedené bizarnosti V žáru královské lásky (1990). Film byl ale i velkou příležitostí pro Ondřeje Vetchého (60) v roli vojína Romana Kefalína a třeba také pro Miroslava Donutila (71), jehož poručík Troník byl nezapomenutelný. Stejně jako nestárnoucí hlášky a hvězdné obsazení filmu.

Pavel Landovský jako major Terazky

Video se připravuje ...



Přečtěte si
j.p.toman
13. 6. 2022 • 08:22

Vydra se svým standardním křečovitým úsměvem odehraje všecho na jedno brdo ; televizi,film, divadlo i reklamu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.