Marta Vančurová porazila nádor prsu, jenže... STÍN RAKOVINY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Marta Vančurová porazila nádor prsu, jenže... STÍN RAKOVINY!

Herečka Marta Vančurová
Herečka Marta Vančurová (Foto Aha! – Martin Hurda, herminapress.cz)

Stále vypadá křehce jako zamlada. Marta Vančurová (65) neztratila nic ze svého osobitého kouzla. Jen oteklá levá ruka jí nedá zapomenout na boj s rakovinou před 14 lety.

Když herečce v roce 2000 diagnostikovali rakovinu prsu, zhroutil se jí svět. „Byl to velký zásah do mého života, ale uvědomila jsem si, jak je život vzácný a krátký. Dnes si vážím každého dne,“ usmívá se Vančurová.

Při rozhovoru stále podvědomě skrývá levou ruku, která zůstala po operaci kvůli poškozené lymfatické žláze oteklá. Marta by na útrapy chtěla zapomenout. Po léčbě rakoviny byla jeden čas tváří sdružení Mamma Help, které pomáhá ženám bojujícím s krutou nemocí. Musela ale odejít. „Vracelo mě to zpátky, a to jsem nechtěla,“ vysvětlila.

Marta Vančurová

Proč vzniká otok?
Lymfatický otok (lymfedém) vzniká nahromaděním lymfy ve tkáních. Velice často se objevuje u žen s nádorovým onemocněním prsu, kdy jim při operaci byly z podpažní jamky vyjmuty lymfatické uzliny. Lymfa se v tomto místě začne hromadit a nemůže pokračovat v odtoku. Neléčený lymfedém může vést k zvazivovatění podkoží a zatuhnutí postižené končetiny. Důležité je vyhledat odbornou pomoc na rehabilitačních odděleních.


Nejlepší lék? Vnoučata a chalupa!
Nejraději je herečka se svými vnoučaty. „Mám od syna Honzy vnučku i vnoučka. Dnes už si to umím vychutnat lépe, než když byl syn malý,“ pochvaluje si Vančurová. Ráda také jezdí na chalupu do severních Čech. „Pořídili jsme ji původně kvůli tatínkovi, rodiče už bohužel nemám, ale jezdím tam stále ráda. Teď po zimě je příroda nadherná,“ líčí nadšeně.



Přečtěte si
xcarodejka
30. 4. 2014 • 12:23

14 roků je dlouho, takže toí vypadá opravdu dobře. Mamince se to vrátilo po čtyřech a po druhé opeaci zase za tři roky.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.