Dobrácký komik Václav Štekl: Měl zničit Suchého i Šlitra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Dobrácký komik Václav Štekl: Měl zničit Suchého i Šlitra!

Václav Štekl s Václavem Sloupem
Václav Štekl s Václavem Sloupem (Foto ČTK, ara)

Mistr malých rolí, to byl Václav Štekl (†64). Od jeho smrti uplynulo v týdnu dvacet let. Zavalitý muž malé postavy s výbušným temperamentem byl nejen hercem, ale i komikem a dokonce i imitátorem. Skvěle měl »najetého« například Vladimíra Menšíka (†58). Jeho život však poznamenal velký skandál…

Sen si splnil až jako dospělý

Původně se vyučil slévačem, ale tato profese ho vůbec nebavila a neuspokojovala. Vzhledem k tomu, že byl odmalička bavičem, který své okolí vždy a spolehlivě rozesmával, lákalo ho, být komediantem na plný úvazek. Vyšlo to. Na pražské DAMU absolvoval studium herectví a hned poté začal působit v armádních souborech. Poté se přesunul do Ústředního souboru ministerstva vnitra a následně do slavného Semaforu, kde na nátlak vyšších míst dokonce na pozici uměleckého šéfa souboru vystřídal Jiřího Suchého (82)!

Z dělníka šéfem divadla

Mnul si ruce. Jeho kariéra letěla vzhůru rychlostí blesku. Ještě nedávno se mořil se šedou litinou a teď rozhodoval o tom, kdo a co se bude v legendárním divadle hrát. Významného postavení si ovšem dlouho neužil. Ještě se ani nezačal zabydlet v nové kanceláři a už dostal ve funkci první úkol – vystrnadit z vedení divadla i Jiřího Šlitra (†45). Přestože mu to bylo proti srsti, řídil si příslovím: Koho chleba jíš, toho píseň zpívej a tak začal Šlitrovi postupně házet klacky pod nohy a účinkování v souboru mu co nejvíce znechutit.

»Teror« se mu vymstil

Šlitr byl však bojovník, který se nehodlal dát jen tak lehce vyštípat. Také on se snažil využít všech svých známostí, které na vyšších patrech měl. Spor se dostal až na městský výbor KSČ a Štekl se se zlou potázal. Výsledek? Suchý dostal svou funkci zpět a on musel ze Semaforu s ostudou odejít. Byla to pro něj těžká rána. Od té doby se zařekl, že už do žádného divadla nikdy nenastoupí. A tak se také stalo. Začal se živit jako estrádní umělec, komik – konferenciér. O práci nouzi neměl. Navíc začaly přicházet první filmové role. „On byl veselá kopa, vždycky vyprávěl vtipy. Byl naladěný na stejný způsob humoru. Rád jsem s ním točil, ale použitelný byl jen do určitých rolí,“ zavzpomínal na svérázného umělce režisér Václav Vorlíček (83), který ho obsadil například do pohádky Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek. Nezapomenutelně v ní ztvárnil dobráckého strýčka Pompa, který v čepici s obřím kšiltem dokáže v zahradě vypěstovat cokoli.

Trauma ze smrti

I přes neslavný konec v Semaforu a konfliktu se Suchým a Šlitrem, si v branži získal spoustu přátel. Jeho velkým parťákem byl i Vladimír Menšík. „Toho mimochodem Štekl uměl výborně imitovat,“ poznamenal režisér. Štekl miloval život, kterého si dosyta užíval. Byl to velký labužník, nikdy se neošidil. Také se rád napil. Jeden čas alkoholu dokonce holdoval víc, než je zdrávo. Přátelům se svěřoval, že má panickou hrůzu ze smrti. „Hodně často o tom mluvil. Bál se jí jako čert kříže. Přitom na životosprávu naprosto kašlal,“ prozradil scénárista Miloš Macourek (†75).

Zemřel 5. února 1994 v Praze ve věku pouhých 64 let. Přestože byl už hodně nemocný a trpěl snad každou nemocí, která existovala, zabil ho srdeční infarkt.




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.