Veronika Jeníková: Svlékací scénu ve filmu "Pozor, vizita!" oplakala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Veronika Jeníková: Svlékací scénu ve filmu "Pozor, vizita!" oplakala!

Fotografie
Fotografie (internal)

V hořké komedii režiséra Karla Kachyni (†79) Pozor, vizita!, kterou jste v pátek mohli opět vidět na obrazovkách, exceloval v roli nevyléčitelného bacilonosiče břišního tyfu Rudolf Hrušínský (†73). Jenže málokdo ví, že ji původně vůbec neměl hrát. Byla psána úplně pro někoho jiného. Někdy zkrátka stačí být ve správný čas na správném místě. To však není zdaleka jediné tajemství tohoto natáčení. Kdo z herců krátce poté zemřel?

Menšík přišel o skvostný film

Pro Kachyňu byl dlouhou dobu jasnou volbou pro obsazení dědy Prepsla Vladimír Menšík (†58), se kterým krátce předtím spolupracoval ve filmu Láska mezi kapkami deště. Když ale uviděl »v akci« ve Zlatých úhořích Hrušínského, svůj záměr přehodnotil. „Jevil se mu jako větší tragikomik než Menšík,“ popsal kameraman Jan Čuřík (†72). „Navíc s Menšíkem to bylo už složitější. Každý den něco měl, představení, zájezdy, natáčení a do toho na tom po zdravotní stránce nebyl už úplně nejlépe,“ dodal.

Slzy tekly proudem

Svou první větší filmovou roli získala Veronika Jeníková (49), v té době studentka druhého ročníku konzervatoře. A hned to byla premiéra jako hrom, v jedné scéně musela být úplně nahá. „Bylo mi sedmnáct, chtěla jsem se tomu vyhnout,“ přiznala Veronika.

Dokonce předstírala, že je nemocná. Bláhově si myslela, že tím scénu, která pro ni byla noční můrou, nebude muset absolvovat. „Dokonce jsem poprosila maminku, aby zašla za panem Kachyňou a domluvila mu. A skutečně za ním asi dvakrát byla na Barrandově. Všechno bylo marné,“ uvedla dnes už s úsměvem Jeníková. Jedinou útěchou jí bylo, že Kachyňa svolil k tomu, že se natočí úplně až na konci. „Ale stejně se to neobešlo bez slz,“ zavzpomínala herečka.


Zbývalo mu půl roku života

Vzpomínáte na smutného dědu Bartůňka, který byl s Prepslem na jednom nemocničním pokoji a nedokázal si přiznat, že z něj jeho povedené děti a vnoučata jen ždímou peníze? Postavu ztvárnil slovenský herec Ludovít Greššo, hlas mu pak propůjčil Ota Sklenčka (†72). Moc dlouhého života si neužil. Už během natáčení bojoval s těžkou nemocí. „Nic na sobě nenechal znát, byl to skvělý profesionál. Nikdo z nás nevěděl, že už je na tom tak špatně,“ prozradila Blažena Holišová, která ztvárnila uklízečku Katku. „A to na něj pan režisér Kachyňa během natáčení byl velmi přísný, stále ho usměrňoval, až jsem si říkala, že je to vůči němu nezdvořilé,“ dodala Libuše Švormová.

Slavnostní premiéry se Greššo už ani nedožil. Zemřel pouhý půl roku po natáčení, krátce po svých šestašedesátých narozeninách.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.