Jak to bylo s filmem Bílá paní: Sexy Kačírkovou odstranili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak to bylo s filmem Bílá paní: Sexy Kačírkovou odstranili!

Fotografie
Fotografie (internal)

Tohle byl poslední velký film Ireny Kačírkové (†60). Herecké hvězdy první velikosti, kterou komunistický režim sice dusil, ale nikdy nezlomil. Zapomenuté, i když druhdy muži všech generací milované… Byla to dáma za každých okolností noblesní, smyslná a sexy, pro tuto chvíli – Bílá paní (1965). Komonické strašidlo můžete vidět dnes na ČT1 a věřte, že tahle duchařská komedie je pořád aktuální.

Veselohra o lidské hlouposti i kritika morálky a vypočítavosti. Proč ale slavná herečka skončila? Ostatně i film skončil v trezoru. Promítal se s přestávkami pouhé tři roky a zapadl. A Irena Kačírková, která se neváhala veřejně postavit vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa a odsoudila i normalizaci, už pak dostávala jen štěky a záporné role, zahrála si akorát na divadle. S radostí si ještě střihla roličku buržoazní paničky v majoru Zemanovi, kdy mohla od plic říct, co si o režimu myslí. A to byl úplný konec. „Měla problémy už od padesátých let. Nesnesla kompromisy a ničeho se nikdy nezalekla,“ vyprávěl o ní její velký kamarád Eduard Cupák (†64).

Estébáci ji chtěli pro spolupráci

Problém neměla jen po Bílé paní. Už v padesátých letech ji chtěli estébáci získat pro spolupráci; uměla několik jazyků, ale ona je poslala do háje. Tak jí to osladili… Nehrála několik let. Lepší roky přišly v 60. letech, natočila Starce na chmelu a pak Bílou paní. A zase šlus. Problémy měla i Vlasta Chramostová, která hrála kastelánku. „Irena Kačírková noblesní v každé roli. Jak ta hrála. Pro soudruhy to muselo vyznívat přímo buržoazně,“ smála se Chramostová.

Připomíná, proč byl film zakázaný. „Byly tam odvážné scény, když zmanipulovaní občané jdou slavit stavbu mostu, který nakonec není. Jdou do řeky a tváří se, že most je. A já, protože kastelán Pupenec, Bróďa, má nějakou připomínku, pronesu: Drž hubu a plav!. Ta věta se stala hodně frekventovaná. Nabádala, abyste šli a drželi hubu a nebyli proti režimu,“ popisuje Vlasta Chramostová finální scénu.

Lidé jí pak ale prý říkali: vy jste se toho nedržela. A ona jim vždycky opáčila: však jsem taky neplavala! Ano, také Chramostová byla na indexu a dlouhé roky nesměla hrát. „Ten film byl světlá chvíle našich životů. Pak jsme se potopili. A bylo na dlouho konec.“

Podskalský byl džentlmen

Film se rodil v obrovské euforii a radosti. Při natáčení Bílé paní strávil celý herecký ansámbl několik týdnů v městečku Blatná. Dcera Kačírkové Kristina vzpomíná na recese režiséra Zdeňka Podskalského. „Celou Blatnou jsme měli pro sebe, já tam přijela na prázdniny do skvělé herecké party. Vzpomínám si, jak nám Podskalský pod okno dotáhl popelnici a do ní zabodal růže.“ Ač byl puntíčkář a poměrně náročný režisér, dokázal vytvořit přátelskou atmosféru a vždy dbal na dobrou náladu.

Natáčení se ovšem protáhlo, když jeden z městských tajemníků městečka Komonice, Rudolf Hrušínský (†73), dostal infarkt. „Byl to jeho první infarkt. Odvezli ho do nemocnice a my jsme pak jeli s produkčním oznámit manželce, že ho to potkalo,“ vybavuje si Helena Růžičková, která hrála jednu z družstevnic. Hrušínský pak měl infarktů ještě šest! Ten poslední v roce 1994 už jeho srdce ale nevydrželo.



Autor:  mich

Přečtěte si
pelagie
30. 3. 2014 • 13:13

Bože to jsou kecy, všichni byli na indexu a přesto hráli.. po revoluci 89 byl každý perzekuovaný....krom toho pan Hrušínský nezemřel na infarkt, stačilo se na něho v posledním čase před jeho odchodem podívat a všem bylo jasné jaká nemoc ho zabila ....jste prostě chytráci .....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.