Prasklo tajemství: Švorcová okradla Hlaváčovou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Prasklo tajemství: Švorcová okradla Hlaváčovou!

S Jiřinou Švorcovou (82) v legendárním seriálu Žena za Pultem.
S Jiřinou Švorcovou (82) v legendárním seriálu Žena za Pultem. (Aha! – Martin Pekárek)

Seriál Žena za pultem nikdy neměla proslavit Jiřina Švorcová (†83). Role byla psaná na tělo Janě Hlaváčové (75). A partnerem prodavačky Anny Holubové neměl býr Petr Haničinec (†77), ale Josef Abrhám (74). Tenhle fakt prozradila deníku Aha! po 37 letech Magdaléna Dietlová (69), manželka scénáristy seriálu Jaroslava Dudka (†68).

„Můj manžel si vysnil do role maminky s dvěma dětmi, která pracuje v lahůdkách, Janu Hlaváčovou. Té psal roli na tělo,“ řekla deníku Aha! Dietlová s tím, že herečce měl být partnerem Josef Abrhám.

Když ale režisér Dudek seriál po dohodě s Dietlem obsadil, šli ho nabídnout do televize. A pěkně zkoprněli. „Podívejte, tenhle seriál jsme si neobjednali, není vůbec angažovaný. Takže: Buď bude hrát Ženu za pultem Švorcová nebo vám na něj nedáme peníze,“ dozvěděli se oba tvůrci z těch nejvyšších míst. Švorcová byla tehdy už v ÚV KSČ a to mělo tzv. neangažovaný seriál zachránit.

„Byli děsně naštvaní, Švorcová byla sice skvělá herečka, pro tu roli maminky se ale nehodila. Nedalo se ovšem nic dělat. Manžel se do scénáře zamiloval a psal ho opravdu s velkým nadšením,“ komentuje Dietlová.

Se Švorcovou ale muselo dojít i k další změně, vypadl Abrhám a Dudek do scénáře dosadil Haničince. „Abrhám by ke Švorcové prostě nešel,“ vysvětluje Dietlová příběh seriálu, který i po tolika letech stále zajímá. Tento týden vycházejí pikantí informace ze zákulisí i knižně. 

Přečtěte si
janapi
16. 9. 2015 • 22:47

Ať je to jak chce, Švorcová ač kovaná kom unistka -nikoho neokradla, nikoho nepodrazila. Naopak se snažila pomáhat. Faktem je, že sama si o roli v tomto seriálu neřekla, ale věděla-že jinak ta práce bude dána do šuplíku. Proto roli vzala. Přestaňte laskavě překrucovat pravdu ...bohudík jsou ještě lidé, kteří mají dost rozumu a hlavně paměť-která jim slouží. Těch kydů a lží-které různí jakoby "novináři" na Švorcovou nakydali - to by bylo na spoustu soudů...ale ona byla skutečně nad věcí. Jediné co jí skutečně mrzelo-že Haničinec, který pravdu znal - se jí nijak nezastal!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.