Václav Neckář dnes slaví 70: Připomeňte si jeho vzestupy i pády! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Václav Neckář dnes slaví 70: Připomeňte si jeho vzestupy i pády!

Herec Neckář nemá role, ale zpěvák Neckář slaví velký comeback.
Herec Neckář nemá role, ale zpěvák Neckář slaví velký comeback. (Foto pro Aha! – Alan Pajer, ara)

Zahrál si ve více než dvaceti filmech a televizních pořadech! Václav Neckář, který dnes slaví sedmdesátiny, měl u kolébky minimálně dvě sudičky. A rozhodně nepřišly s prázdnou. Jedna mu přisoudila muzikální nadání, druhá přidala herecký talent.

Ztvárnil hlavní roli v Menzelově filmu Ostře sledované vlaky, který v roce 1968 získal Oscara za nejlepší zahraniční snímek! „Třikrát jsem se hlásil na DAMU, vždycky jsem udělal zkoušky, ale nikdy mě nevzali. Když jsem pak dostal roli v Ostře sledovaných vlacích, byla to pro mě satisfakce. Říkal jsem si, vidíte, ke hraní se přece jenom dostanu,“ říká Neckář.


Hraní bral vážně
„Vašek byl úžasně poctivý. Bral tu práci vážně,“ říká o dnešním oslavenci Jitka Zelenohorská (66), se kterou hrál milenecký pár nejen v Ostře sledovaných vlacích, ale také v trezorových Skřiváncích na niti. „Poznali jsme se někdy v roce 1966 v Divadle Rokoko. Napřed jsme spolu hráli na jevišti v jedné detektivce. Už tehdy jsem si všimla, jak bere všechno do hloubky a že je skvělý. Vím, že by býval rád ještě hrál, a nejen ve filmu,“ prozradila Zelenohorská tajné sny svého kolegy a dlouholetého kamaráda.
Neckářův nepřehlédnutelný herecký talent nenechal v klidu ani další režiséry zvučných jmen. Juraj Herz (79) ho obsadil do filmu Kulhavý ďábel, Bořivoj Zeman (†79) z něj udělal prince v pohádce Šíleně smutná princezna. Několikrát ho angažoval i Zdeněk Podskalský (†70). Jeho posledním celovečerním filmem byl komediální muzikál Zpívej, kovboji!. Režíroval ho zpěvák Dean Reed (†47), který »emigroval« z Ameriky do východního Německa.
Talent určitě měl
„Václav Neckář má výrazný herecký talent,“ říká o dnešním jubilantovi i známý hudební kritik Jiří Černý. „Projevuje se i při jeho hudebních vystoupeních, proto ho veřejnost vždycky dobře vnímala,“ dodává.

Cesta ke zpěvu

Neckář začínal na počátku 60. let jako herecký elév v Divadle pracujících v Mostě a posléze působil v plzeňském Divadle Alfa. Tam také poznal svou manželku Jarku, s níž má syna Václava. Příští rok s ní oslaví 40. výročí svatby. V roce 1966 se Neckář přesunul do Prahy. V legendárním Divadle Rokoko poznal Helenu Vondráčkovou (66) a působila tam i Marta Kubišová (70), kterou znal již z konkurzu do Alfy. Vzniklo trio Golden Kids. »Zlaté děti« ale po 15 měsících vítězného tažení na výsluní pop-music zadusil příjezd sovětských tanků a následná normalizace.



Autor:  Hana HÖSCHLOVÁ

Přečtěte si
mixalca
24. 10. 2013 • 09:10

Všechno nejlepší k životnímu jubileu přeji skvělé písničky a hodně zdraví .

milujuvaska
23. 10. 2013 • 14:57

Vaškovi přeju všechno nejlepší hodně zdraví a štěstí

marie60
23. 10. 2013 • 14:49

Přeji mu hlavně pevné zdraví.Můj brácha bude mít v prosinci 70let.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.