Nemohoucí Kája Saudek: Vzdává boj o život? Dcera: Radši ho sama zabiju! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nemohoucí Kája Saudek: Vzdává boj o život? Dcera: Radši ho sama zabiju!

Kreslíř Kája Saudek
Kreslíř Kája Saudek

PRAHA – Tři měsíce v kómatu a další půlrok každodenního boje o život na jednotce intenzivní péče! Taková muka zažívá legendární kreslíř Kája Saudek (71).

Tři měsíce v kómatu a další půlrok každodenního boje o život na jednotce intenzivní péče! Taková muka zažívá legendární kreslíř Kája Saudek (71). A jeho rodina už pomalu ztrácí naději! „Kdyby měl táta trpět, radši ho sama zabiju!“ prohlašuje kreslířova dcera Berenika (30). A její bratr Patrik s ní souhlasí.

„Nejhorší je to pro děti. Jejich táta nikdy v životě neonemocněl, a když třeba zakopl, tak jenom když byl ožralej. Teď ho vidí v tomhle stavu a nevědí si s tím rady,“ popisuje rodinnou tragédii manželka slavného grafika a ilustrátora Johanka Saudková (57). „Hlavně dcera Berenika je na něj hrozně fixovaná, byla za ním každý den, ale už to taky začala vzdávat, tak jsem ji poslala odpočinout na Kanáry. Syn Patrik je úplný pesimista. Jeden den tátu chválí, jak vypadá dobře, a nazítří už říká, že na tátův stav raději ani nemyslí,“ dodává Saudková.

První tři měsíce byl Saudek v kómatu, od té doby už ale vnímá. Stále je ovšem na přístrojích a už i rehabilitační pracovnice podle Saudkové naznačuje, že legendární komiksový tvůrce a dvojče fotografa Jana Saudka svůj boj o život vzdává. „Chvilku je na tom tak dobře, že už ho skoro chtějí pouštět domů. Má ale hrozně oslabenou imunitu, a tak, když chytí v nemocnici od některé ze sestřiček chřipku, trvá mu další měsíc, než ze z toho vylíže. A tak to jde pořád dokola. Může však přijít vážnější nemoc, a je konec,“ popisuje zdravotní stav manžela Saudková. „Kája byl ale vždycky bojovník, a tak doufám, že i tuhle válku nakonec vyhraje. Protože má ale tracheotomii (do krku vyřízlý malý otvor, kterým je přímo do průdušnice vsunuta trubička na dýchání – pozn. red.) a nemůže mluvit, netušíme, jestli je duševně v pořádku a zda bude moci ještě kvalitně žít,“ dodává smutně manželka muže, kterého Češi znají hlavně jako ilustrátora filmové parodie »Kdo chce zabít Jessii«.

Saudek loni v dubnu na Velký pátek vdechl sousto a dvacet minut byl jeho mozek bez kyslíku. S následky nedostatečného prokrvení vnitřních orgánů se potýká doteď.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.