Zemřel Lišák z filmu Metráček: Jan Schmedka (†57) podlehl zápalu plic | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zemřel Lišák z filmu Metráček: Jan Schmedka (†57) podlehl zápalu plic

Jan Schmedka ve filmu Metráček
Jan Schmedka ve filmu Metráček (Foto: ara)

Film Metráček z roku 1971 zná snad každý. V něm exceloval ve své jediné životní roli Jan Schmedka coby Lišák. Zemřel náhle na zápal plic.

V rodinném životě to neměl snadné. Se synem se kvůli neshodám nestýkal a po smrti manželky zůstal sám. Dům u Prostějova, ve kterém se ženou žili prodal a přestěhoval se do sociálního zařízení. Poslední tři roky života žil v pečovatelském domě v Olomouci. Musel již docházet na dialýzu kvůli nemocným ledvinám.

Jan Schmedka ve filmu Metráček

Mezi zaměstnanci kliniky, kam docházel byl Jan Schmedka oblíbený. Rád vyprávěl o natáčení slavného filmu. "Do školy přišel štáb a on tam pobíhal po chodbě. Pan režisér si ho vyhlídl, a protože prý byl tehdy rebel, tak neměl nic proti. Natáčení ho bavilo, přestože tam byl vlastně nejmladší," řekla webu Prásk.tv pracovnice kliniky, která ho dobře znala.

Jan Schmedka ve filmu Metráček

Jednorázový herec byl v profesním životě řidičem a miloval motorky. Těm se společně s přáteli věnoval až do smrti, když společně jezdili na výlety. "Byl to usměvavý pán, byla s ním legrace. Život bral s nadhledem a byl pohodový. Bude nám tu chybět," řekla zmíněná zaměstnankyně." Poslední rozloučení připravují právě přátelé od motorek. Budiž mu země lehká.

Přečtěte si
jity
21. 9. 2013 • 00:38

ježibabo co je ti do toho.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.