Revoluce v Národním divadle: Donutil a Prachař dali výpověd, jeviště zůstane poprvé v historii prázdné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Revoluce v Národním divadle: Donutil a Prachař dali výpověd, jeviště zůstane poprvé v historii prázdné!

Národní divadlo nemá co hrát...
Národní divadlo nemá co hrát... (koláž Ahaonline.cz)

Národní divadlo nepoložil ani požár, ani povodně. Až přišel muž se svíčkou ve skleničce.... Ministr kultury Jiří Balvín (59) se zapsal do dějin pijáctví lokem žhavého parafínu a do dějin české kultury tím, že zlatá kaplička vůbec poprvé ve své 132leté historii asi nezačne divadelní sezónu. 

Kdyby Balvínova hloupost jezdila na kole, museli bychom i do kopce brzdit... I tak hodnotí lidé kolem Národního divadla činy ministra kultury z vlády odborníků. Největší bouři nevole vyvolalo odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana (54). Stalo se tak v den, kdy vysokoškolský docent teprve nastoupil do funkce. Na příkaz premiéra Jiřího Rusnoka (52) sice Balvín následující den ředitele instaloval zpět, ale protesty neustaly. 

Sezóna v ohrožení

Odejít chce značná část herecké elity a nezůstane ani nikdo, kdo by přijal herce nové. „Pokud skutečně odejdou všichni, kteří podali výpověď, nemáme prakticky co hrát. Poprvé v historii,“ řekl deníku Aha! mluvčí ND Tomáš Staněk. Mimochodem - i on zvažuje výpověď. Přitom už za necelý měsíc začíná divadelní sezóna.

Bude demise?

Mnozí členové odcházejícího managementu požadují Balvínův konec. „Odmítám ultimáta,“ odpálkoval ale »kulturní frontu« premiér Rusnok. Na ministru Balvínovi teď leží osud divadla. Burian podmínil svůj návrat do čela ND tím, že spolu s ním opět dosedne do svých křesel i zbytek vedení. To ale, pokud Balvín zůstane ministrem, nechce o svém návratu ani slyšet. Možná tak bude muset ministr na prkna, která znamenají svět, přijít sám. „Exceloval by například ve hře Idiot,“ míní výtvarník a humorista Teo Adamy.



Přečtěte si
mirkazam
7. 8. 2013 • 15:45

Donutil chtěl jít stejně do důchodu, tak to vzal jedním vrzem,ale navíc tomu dal punc ,,národní hrdina odchází "...

avina
7. 8. 2013 • 14:09

Herci byli nespokojeni už dříve...H.narychlo jmenovala...nebylo to divné?! Mají hrát a ne se plést do politikaření.ND nepřijde o velikány-Prachař?!Krajčo?! No nazdar!Donutil jde do důchodu i tak.

prroud
7. 8. 2013 • 12:26

Lidi by se meli taky poucit,presne takhle to bude fungovat ve vsem co narodu skdi,nechcete to? Prima,ignorujte to a nepodporujte to! V principu neni rozdil mezi osazenim ND a statem ;-).Jen najit tu odvahu a zacit prmejslet,ze ano,Cechackove)).Ano smeju se vam a smeju se nam,poserum .Budeme remcat u piva,ale skutek utek,pritom nepotrebujeme zadny revoluce a jen menit ksichty u koryt,ale staci jen nepodporovat hloupost a skodlivost.A bude to muset jit jinak,je to logicky ;-)

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.