Šteindlerova komedie Vrať se do hrobu: Po natáčení záhadně zemřela herečka Věra Vlčková (†45) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Šteindlerova komedie Vrať se do hrobu: Po natáčení záhadně zemřela herečka Věra Vlčková (†45)

Fotografie
Fotografie (internal)

Příliš mnoho dramatických událostí na jeden film! Nejdříve hledání herců, pak den co den bouřlivé mejdany a na konci smutný pohřeb…  Halina Pawlowská (58) a Milan Šteindler (56) při psaní scénáře k filmu Vrať se do hrobu ani netušili, co všechno se stane. „Chtěli generační výpověď, tak ji měli mít,“ prozradil Šteindler, který se ujal režisérské taktovky a posléze, byť o tom ze začátku nechtěl ani slyšet, i hlavní role.

Pomohly až rady od Menzela

První problém nastal v momentě, kdy Milan Šteindler vybíral do filmu herecké osazenstvo. „Hledal jsem profíky, ale pořád jsem se nemohl rozhodnout koho vzít. Když už jsem si myslel, že jsem vhodné typy našel, nevyhovovaly jim zase termíny natáčení,“ zavzpomínal. Jednalo se například o Miroslava Vladyku (53), s kterým počítal na hlavní roli sociologa Víti Jakoubka. Dalším kandidátem po něm byl slovenský herec Miroslav Noga (53). „Byl to problém. Za pár týdnu se mělo začít točit a já neměl v podstatě nikoho. Takže za mnou přišel rozzlobenej produkční, že prý buď někoho seženu, nebo končím,“ dodal. Pro radu si proto zašel ke svému velkému vzoru, režiséru Jiřímu Menzelovi (75). „Ten mi pověděl, ať tu hlavní roli hraji sám a zbytek obsadím herci i neherci. Dal jsem tedy na něj.“

Dodnes na ni lidé volají Málková

Bylo to šťastné spojení. Na place i mimo něj, všichni táhli za jeden provaz. „Vytvořila se nádherná parta. Společně jsme se o všem radili. Kameraman třeba vymýšlel písničku, která se bude hrát v další scéně. Člověk, který napsal k filmu muziku, zase obstaral kostýmy,“ vypočítává Šteindler. „Porady jsme vždycky dělali v jedné hospůdce, kde nás číšníci napájeli becherovkou. Takovou přátelskou a tvůrčí atmosféru jsem už pak nikdy nezažil.“  Jeho slova potvrzuje i Klára Pollertová-Trojanová (41), která ztvárnila studentku Evu Málkovou: „Natáčení? To byl jeden velkej mejdan. Dováděli jsme a mezitím točili.“ V té době sama ještě chodila do školy, a jak přiznává, vlastně ani nevěděla, jestli vznikne dobrý nebo špatný film. „Když jsem to viděla poprvé, byla jsem z toho rozpačitá, s odstupem času ale musím uznat, že je to nadčasové. Stal se z toho celkem kultovní snímek, dodnes mě lidé kvůli němu poznávají a oslovují Málková,“ vzpomíná s úsměvem manželka herce Ivana Trojana (49) s tím, že zpočátku měla trochu problém s Milanem Šteindlerem, s kterým měla ve filmu prožívat studentskou lásku. „Vůbec jsem ho předtím neznala. Přišel mi dost starej, říkala jsem si, že by mu to ve skutečnosti studenti asi nespolkli, že je jeden z nich. Ale nakonec to zahrál dobře a ten věkový rozdíl nebyl patrný,“ dodává herečka.

Premiéra ve stínu smrti!

Těsně před slavnostní premiérou zemřela v pouhých pětačtyřiceti letech –, která ztvárnila postavu ředitelky gymnázia. Ještě během natáčení byla plná síly a energie, rozdávala kolem sebe neustále dobrou náladu. O to větší to byl pro všechny šok. Příčinou byl infarkt. Smrt přišla nečekaně, pouhé tři dny před Vánoci.

Šteindlera napadl skinhead!

Film měl hned po svém uvedení velký ohlas. Ne však vždy zcela pozitivní. Milan Šteindler kvůli němu málem přišel k úrazu! „Každou chvíli na mě někdo zavolal: Vrať se do hrobu! Jednou jsem seděl v hospodě, přiběhl ke mně nějaký skinhead, dal mi kravatu, začal mi škrtit a vychraptěným hlasem na mě spustil: Ty vole, vrať se do hrobu, to je celý o mně! Tak jsem mu jen pokynul hlavou, že ano, že to uhádl.“

Zajímavosti

* Název Vrať se do hrobu se tehdejšímu schvalovací komisi vůbec nezamlouval. „Prý, že na to nikdo nemůže do kina přijít a jestli prý pro to máme nějaký argument. Řekli jsme jim, že jediný argument, který na to máme je, že právě na to každej půjde,“ uvedl s úsměvem Šteindler. Pracovní název filmu byl přitom Po maturitě.
* Restaurace, ve které Jakoubek večeří se svou manželkou, byla po revoluci přebudována na prodejnu koberců.
* Mládence, který Víťu pustí v MHD sednout, si zahrál zpěvák punkové skupiny Plexis Petr Hošek.

Přečtěte si
dandova
27. 8. 2013 • 08:20

Chtěla bych pracovat v Aha! .

ivkanatka
12. 8. 2013 • 18:27

Oprava : takovéhle trapárny

ivkanatka
12. 8. 2013 • 18:26

A co chcete od HAHA ?!? To je stejné jako v PLESKU - píšou krávoviny, hrubky, nesmysly a ještě je za to platí !!! Já dělám ruční práce, které musí být na milimetr přesnéa mám za to 5 litrů - takže za ta kovéhle trapárny a negramotnost bych je vyhodila na hodinu - co na hodinu - přesně na 1 vteřinu !!!

opportunity
12. 8. 2013 • 12:27

Taky jsem si toho všimla, je to trapné: "Těsně před slavnostní premiérou zemřela v pouhých pětačtyřiceti letech –, která ztvárnila postavu ředitelky gymnázia."

nyxx
12. 8. 2013 • 10:25

Jestli herečka Vlčková zemřela na infarkt, tak nevidím na její smrti nic záhadného, jak se snaží vsugerovat v titulku.Prostě jen zemřela moc mladá.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.