Byl pravou rukou Gotta zemřel na rakovinu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Byl pravou rukou Gotta zemřel na rakovinu

Jaroslava Zitková
Jaroslava Zitková  (: Dalibor PUCHTA, Barbora KELEROVÁ)

„Zitko, dobrý den. Co pro vás mohu udělat?“ Tak tato slova se už nikdy neozvou z telefonu, když vytočíte číslo do vily Karla Gotta (66) na pražské Bertramce.

„Zitko, dobrý den. Co pro vás mohu udělat?“ Tak tato slova se už nikdy neozvou z telefonu, když vytočíte číslo do vily Karla Gotta (66) na pražské Bertramce. Zpěvákův dlouholetý manažer, pravá ruka a vlastně i přítel JUDr. Miroslav Zitko (89) před několika dny navždy odešel. Mistrův smutek je jistě veliký, vždyť dr. Zitko se o jeho záležitosti staral celých devětadvacet let, ale mnohem víc trpí Zitkova manželka Jaroslava (47). Jak vzpomíná na život po boku muže, který pečoval našeho Slavíka?

Seznámili se před více než dvaceti lety. Jaroslava byla členkou Gottova fanklubu a s Miroslavem Zitkem se setkala na jedné z klubových akcí. Přátelství brzy přerostlo v lásku a ani velký věkový rozdíl ji neovlivnil. „Nevadilo nám to, věk v jeho případě nehrál roli. Byl stále duševně i fyzicky tak činný, že v téměř devadesáti na tom byl stejně jako jiný v šedesáti. Měl mnoho koníčků, skvěle hrál šachy a stále studoval knihy o české historii,“ svěřila nám se slzami v očích paní Jaroslava.

Když se po několika letech vzali, svatbu úzkostlivě tajili. Z jejich soukromí navenek nic neproniklo. „Pracuji ve fabrice, vstávám ve čtyři ráno a dlouhé roky u nás v tiskárně nikdo netušil, že žiju s manažerem Karla Gotta. Provalilo se to až po svatbě, kdy dal jeden člověk do novin naši fotografii. Lidé mají představy, kdoví jaké peníze nevydělával a jaké dary od Karla dostával. Ono je to všechno trošku jinak. Manžel si Karla Gotta nesmírně vážil, spojoval je i vztah k vážné hudbě, ale v soukromí jsme se s ním nestýkali, nechodili jsme společně na večeře, ani neslavili žádné narozeniny nebo jiná výročí a svátky. Nikdy jsem nebyla ani v jeho vile na Bertramce a také nemám ani jednu manželovu společnou fotku s Karlem,“ pokračuje paní Zitková. Informace o četných darech, které měl Zitko od Gotta dostávat, kategoricky popírá. „Co si vzpomínám, tak dostal hodinky, zhruba před patnácti lety hudební věž a nedávno mu Karel přispěl na auto,“ upřesňuje paní Zitková.

Ztrátu manžela nese s velikou bolestí. „Je to pro mě těžké, být po tolika letech sama. Manžel do posledního dne před nástupem do nemocnice pracoval, domníval se, že jde jen na vyšetření. Ještě 16. března byl v práci a druhý den šel do nemocnice. Vůbec netušil, jak je jeho stav vážný, bylo mu řečeno, že mu udělají jen menší zákrok mezi žaludkem a střevem,“ říká smutně vdova, které se během několika dnů zhroutil svět.

Nahradil vdavekchtivou manažerku

V červnu roku 1977, během koncertu Karla Gotta v Lucerně, poslal tehdejší ředitel Pragokoncertu podnikové auto pro ředitele zahraničního odboru téže agentury, JUDr. Miroslava Zitka. Ten se však ještě nevrátil z víkendového pobytu na své milované chalupě, a tak řidič přijel s nepořízenou. Doma mu zanechal pouze vzkaz, aby se dostavil co nejdříve k řediteli. Když tak Miroslav Zitko v pondělí učinil, seděl v kanceláři společně s ředitelem i Karel Gott. Krátký rozhovor podstatně ovlivnil životy obou mužů – tehdy šedesátiletý Zitko převzal veškerou agendu Karla Gotta a oficiálně vstoupil do jeho služeb.

Mistr tímto předvídavým tahem vyřešil i nepříjemný problém s dosavadní manažerkou, která se pomalu a jistě snažila vehnat svého idola do chomoutu. Když jí taktika nevycházela, tropila zoufalému Slavíkovi občasné scény i ostudu. S výhledem vytouženého sňatku prý v době jeho zahraničních zájezdů dokonce přestavovala ve vile na Bertramce nábytek. V Zitkovi měl Karel Gott záruku, že se podobné příhody již opakovat nebudou. Navíc v něm získal schopného odborníka, který neměl v oboru konkurenci. Kromě jazykového vybavení (znal šest světových jazyků) měl mimořádné manažerské znalosti, bohaté zahraniční zkušenosti a hudební vzdělání.Za sebou měl například úspěšný rozjezd Černého divadla v cizině a také byl duchovním otcem Gottova nejslavnějšího zájezdu v Las Vegas. Od roku 1977 pracoval jen pro Karla Gotta a jako manažer zařizoval vše od ubytování na zájezdech až po finanční záležitosti. Po vzniku agentury GoJa (Gott – Janeček) pracoval již jen jako Mistrův tajemník.

„V době, kdy GoJa vznikla, byl zrovna v nemocnici a mrzelo ho, že ho nikdo předem neinformoval. Pak už se Mirek staral hlavně o Karlovu osobní korespondenci a do práce nechodil každý den,“ dodává Jaroslava Zitková.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.