Válka sekt v Česku: Kdo staví děsivý chrám za dvě miliardy nedaleko Prahy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Válka sekt v Česku: Kdo staví děsivý chrám za dvě miliardy nedaleko Prahy?

Kdo vlastně staví šílené monstrum z oceli a betonu?
Kdo vlastně staví šílené monstrum z oceli a betonu? (Koláž Ahaonline.cz)

Hašteření tří žen by mohlo pohřbít dvoumiliardový projekt železobetonového monstra Ptyč na Křivoklátsku. Ze sídla pro sektu totiž své kolegyně vyobcovala exmanželka miliardáře Pavla Tykače (48), Daniela Kuchtová (47).

Šedivý sarkofág s věžemi, kterému místní říkají »Křivoklátský Temelín«, má být rekreačním objektem pro stoupence filosofie Avenna - podle té je příčinou každé nemoci psychika člověka. Spekuluje se však i o podzemním bunkru, kde by mohli lidé přežít případnou apokalypsu. Ačkoliv peníze investuje firma Stébla s.r.o., v níž je jednatelkou Kuchtová, za duchovní matky Avenny neboli latinsky Stébla se považují Hanka Přádová (43) a Katarína Kuňová (44). Ale budovatelské idylce je konec…

Vykopla kamarádky

„Rozhodnutím firmy, jež je vlastníkem budovaného Centra, bez jakéhokoli předcházejícího upozornění, nám byla násilným způsobem a s okamžitou platností ukončena spolupráce na daném projektu s tím, že na firemní pozemky již nemáme ani právo vstupu,“ napsaly totiž na webové stránky Avenny, na což upozornila MF Dnes. Jedním z možných důvodů je to, že Kuňová prodala nedaleký statek, který měl sídlo sekty zásobovat. Nelze však ani vyloučit, že Kuchtová ze sekty prostě vystoupila. A spekuluje se, že spor mezi kamarádkami může dokončení stavby, která má zpoždění dva roky, ohrozit!

Finanční potíže?

Nejde přitom o první signál, že něco není v pořádku. Aha! se před několika týdny ozval jeden z místních obyvatel s tím, že investor dluží stavební firmě Skanska desítky milionů korun a dál už se nebuduje. „Jeden z dělníků se loučil po dvou letech s tím, že neví, jestli se to vůbec dostaví,“ prozradil nám zdroj. Skanska, která tento měsíc dokončuje železobetonovou konstrukci, to ale popírá. „Moc o tom nesmíme komunikovat, ale po finanční stránce je vše bezproblémové,“ řekla nám mluvčí Lucie Nováková.

Kdo je Pavel Tykač?

■ 3. nejbohatší Čech s odhadovaným majetkem 33 miliard korun

■ jeden z českých »uhlobaronů« s podílem ve skupině Czech Coal

■ s druhou rodinou má trvalé bydliště v hotelu Kempinski ve švýcarském Svatém Mořici – tam byl mimo jiné zadržen tehdy uprchlý podnikatel Tomáš Pitr



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.