S tebou mě baví svět: Poledňáková hercům zakázala chlast, cpali ho dětem do batůžků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

S tebou mě baví svět: Poledňáková hercům zakázala chlast, cpali ho dětem do batůžků!

Marie Poledňáková vyhlásila na natáčení prohibici
Marie Poledňáková vyhlásila na natáčení prohibici (koláž Ahaonline.cz)

Když se hlasovalo o nejlepší českou komedii století, tenhle film suverénně zvítězil. Skvělé herecké obsazení, roztomilé dětičky, situační humor, romantické prostředí hor. Koktejl byl zdařile namíchán. Snímek Marie Poledňákové (71) S tebou mě baví svět patří mezi klenot české kinematografie. Pojďme nahlédnout pod pokličku, bylo natáčení skutečně tak idylické, jak film na první pohled vypadá?

Herci na lyžích? Hotová tragédie…

Když produkce obsazovala titulní herce, všem položila stejnou otázku: Pánové, umíte vůbec lyžovat? „Já odpověděl, že jsem přece vyrostl na Šumavě, Jula Satinský bezostyšně oznámil, že byl v Tatrách horský vůdce a Postránecký se sebevědomě tvrdil, že větší machr v Krkonoších už je jenom Krakonoš,“ zavzpomínal Pavel Nový (64).

Ve skutečnosti to bylo tak, že ani jeden z nich na lyžích nikdy nestál. „V lyžařských scénách mě proto raději zastoupil produkční filmu pan Honza Balzer (manžel herečky Elišky Balzerová - pozn.aut), kterého vycpali polštářem, aby byl jako já,“ vybavoval si Julius Satinský (†61).

„To, jak jsem se pohyboval na lyžích, jsem hrát vůbec nemusel. Takové bylo moje lyžařské umění. A od té doby jsem nepokročil ani o píď. Nicméně ty pády už bych dnes absolvovat nemohl,“ doplnil Václav Postránecký (69), který ve filmu ztvárnil postavu dirigenta orchestru. „A s hudbou jsem na tom úplně stejně jako s lyžováním. Nemám hlas ani sluch. V tom je herectví krásné, můžete hrát cokoliv,“ dodal s úsměvem.


Chlast cpali dětem do batůžků…

Co by to bylo za hory, kdyby se nepopíjelo. A to dobře věděla režisérka Marie Poledňáková, která pro to raději zavedla pečlivé kontroly. Herci byli pod přísným dohledem. „Vyhlásila se absolutní prohibice. I ráno kontrolovala, zda nemáme třeba grog. My jsme pak zjistili, že taková borovička v mléce není vůbec cítit, a tak o ranním pití bylo jasno,“ prozradil Nový. „Kdyby nás přistihla s láhví, byl by malér. A těch kontrol bylo skutečně dost. Tak jsme to vyřešili tak, že jsme cpali alkohol dětem do batůžku. Tam to bylo v bezpečí,“ dodal Satinský.


Děti si vydělaly tři tisíce korun

Během natáčení ale nebyla pouze »švanda«. Došlo i na vážnější momenty. Třeba když si představitelka Dášenky, Zuzana Lisová Githeisová (35), hned první natáčecí den zlomila ruku. „Dva a půl měsíce jsem měla sádru až po rameno. Je to znát v té scéně v cukrárně, kde maminky plánují, jak chlapům výlet zpříjemní. Sice mě zabírali zezadu, ale mám jednu ručičku normální a druhou trojnásobnou,“ zavzpomínala Zuzana, s jejíž postavou jsou navždy spjaty mokré bačkůrky. Kvůli nim si prožila hotové peklo. „Točilo se to ve sprše. Měla jsem zánět průdušek a oni mě koupali ve studené vodě,“ dodala dnes už s úsměvem. Dětští herci za své role tehdy dostaly 3000 korun.

  • Zdena Studenková byla v komedii dabována dvakrát. Naďa Konvalinková pořídila mluvené slovo, Helena Vondráčková zpěv.
  • Ve scéně, kdy Pepa v podání Pavla Nového utírá Pepínovi zadek větvičkou ze smrku, mu ho doopravdy utíral smrkovou větví. Reakce dítěte je tedy naprosto spontánní.
  • I když Pepíno a Dášenka prožívali v komedii dětskou lásku, jejich herečtí představitelé se ve skutečnosti nesnášeli. Mimo záběry spolu nemohli být pohromadě, jinak se hned prali.
  • Dětští herci si s odstupem let stěžovali na scénu, ve které se nazí koupali v chatě. Spolužáci se jim tehdy dlouho posmívali.
  • Na schvalovacích projekcích bylo pěkné dusno. „Nikdo se ani jednou nezasmál, panovalo nepřátelské ticho. Když se rozsvítilo, oznámili mně, že se ten film neměl nikdy natočit, že je buržoazní. Jak je třeba možné, že Gábina nese v síťovce salát, když saláty přece nejsou,“ prozradila režisérka Poledňáková.


Přečtěte si
atramka
22. 4. 2013 • 09:19

 super, výborné výkony a obsadenie

andorea
21. 4. 2013 • 19:57

 borovičky v mléce se mi zvedá žaludek...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.