Munzar slaví osmdesátku! Koho zklamal a o čem nikdy nemluví? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Munzar slaví osmdesátku! Koho zklamal a o čem nikdy nemluví?

Luděk Munzar
Luděk Munzar (PETR NOVOTNÝ / Aha)

Že to ale letí! Jedna z našich největších hereckých legend Luděk Munzar dnes slaví osmdesáté narozeniny! Za svůj bohatý život vytvořil desítky divadelních, filmových a televizních rolí. Také hodně daboval, skvěle namlouvá například Paula Newmana (†83). Přitom stačilo málo a hercem se nikdy ani nestal!

Chtěl se stát pilotem a na uniformu balit holky

Narodil se v jižních Čechách, dětství ale strávil ve Smiřicích u Hradce Králové. Tam také vystudoval střední školu a rozmýšlel se co dál. A jako magnet ho přitahovalo letectví. „Měl jsem velký cíl, chtěl jsem se dostat na pilotní školu. Těšil jsem se, že budu nosit nádhernou uniformu a poletí na mě holky,“ zavzpomínal s úsměvem herec. Jenže všechno bylo nakonec jinak. Mezitím se náhodou dostal do amatérského divadelního kroužku a bylo »vymalováno«. „Když jsem zjistil, že existuje herecká akademie, přihlásil jsem se tam. Pilotní akademie šla stranou. Nejvíce to bylo líto tatínkovi,“ poznamenal Munzar

Jak získal nejslavnější roli…

Po vystudování DAMU se brzy uchytil v divadle a získal i práci v dabingu. Ještě za studií totiž v televizních »dřevních« dobách působil jako hlasatel. Brzy na to přišly už první velké filmové role. Nejvíce ho ale proslavil seriál Synové a dcery Jakub Skláře (1985), k němuž se dostal úplnou náhodou. „Točili jsme na Kavčích horách Silvestr, kde herci byli v rolích komparzu. Seděli jsme s Janou vedle Dietlových a Jaroslav najednou říká: ‚Teď si, Luďku, uvědomuji, že jsem proto tebe vlastně nenapsal nic zásadního…‘ Asi za rok zavolal a nabídl mi tu roli.“


Hlaváčovou »balil« dlouho

Svoji budoucí manželku, herečku Janu Hlaváčovou (74) musel dlouho »lámat«, než mu nakonec neodolala. „Bydlel jsem na Letné a z Národního divadla běhal domů. Všechno jsem tehdy bral jako fyzickou přípravu. Tak si klušu a koukám, přede mnou kluk, kterého znám, s nádhernou dívkou. Hubený stvoření s obrovskýma, krásnýma očima. Pozdravila mě – dobrý den, Mistře. Mimochodem od té doby už mi tak nikdy neoslovila,“ zavzpomínal s úsměvem na první setkání Munzar.


Získat její srdce nebylo snadné. „Strašně se mi líbila. Já byl ale ženatý, ona už měla dítě. Oba dva jsme zkrátka měli závazky,“ vysvětlil herec. Poté se jejich cesty na čas rozešly, Hlaváčová získala angažmá v Plzni, kam se i odstěhovala. Když se pak vrátila do Prahy, Munzar už jí odejít nenechal. „Měl jsem dcerku, Jana také, tak jsme začali jezdit společně na výlety,“ svěřil se herec.

„Když jsem s Terezkou přišla domů, tak začala vykládat, jaké to bylo s tatínkem úžasné. Marně jsem se jí snažila vysvětlit, že to není tatínek, ale strejda Luděk,“ doplnila s úsměvem herečka. V roce 1969 ovdověla a zanedlouho spolu začali oba herci žít ve společné domácnosti. „Jednoho dne Luděk přišel, rozhlédl se po mém bytě a s klidem pronesl: „tak tady budu bydlet.“ A bylo to,“ dodala Hlaváčová.

Po revoluci dal košem divadlu, začal podnikat

V roce 1990 Munzar s manželkou odešli z Národního divadla. Nebyla za tím žádná senzace, důvod byl prostý, jejich představy o směřování divadla se od těch, které představovalo nové vedení, dost lišily. Všechno zlé je pro něco dobré, Luděk alespoň začal mít opět čas na své koníčky. Vrátil se ke své klukovské lásce létání a k tomu přidal závody veteránů s památečním předválečným tatraplánem. V automobilismu dokonce krátký čas i podnikal.



Autor:  dan

Přečtěte si
topyr
20. 3. 2013 • 18:51

Me se líbil jako Karel v Pěti z milionu, gigolo Zounar v Nahé pastýřce a hlavne jako dokonalý slizoun Zemánek (nebo jak se jmenoval) v Žertu. A taky byl moc dobrý jako ponocný Bláha v Našich furiantech na prknech ND.

juanab
20. 3. 2013 • 15:39

hlavně divadelní herec. Takový Lev v zimě, to byla krásná role. Srpnová neděle, Křišťálová noc, Zadržitelný vzestup Artura Uie, Strakonický dudák... atd. atd. V TV třeba Spor architekta Zítka, Labyrint srdce, Morálka paní Dulské, dost v pohádka, samozřejmě spousta věcí, které zapadly, ale existují záznamy některých divadelních představení.

britva
20. 3. 2013 • 11:13

byl to zakuklenej komunista

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.