Jirka Babica (51) radí: Tohle bujón vás vyseká z kocoviny! RECEPT
Nebudeme si nic nalhávat – první den v roce se po republice budou pohybovat možná až statisíce lidí, kteří budou připomínat spíš zombie, než obyčejné smrtelníky. Alkohol nám zkrátka dá zabrat více než obvykle a někteří z nás budou neskutečně trpět. Kuchař Jirka Babica ale říká, že utrpení jde zmírnit díky jeho bujónu. A nejen divákům jeho pořadu Babicovy dobroty nabídl tento recept!
Babicův bujón z oháňky
Suroviny:
1 kg hovězí oháňky
100 g másla
1,5 l vody
1/4 celeru
3 mrkve
1 kedlubna
hrst petrželové nati
2 bobkové listy
3 jalovce
6 kuliček pepře, sůl
1/4 l portského vína
4 žloutky
Postup: Maso nasekáme na menší kousky, orestujeme ho na másle ze všech stran a pak ho přendáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Zvolna přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme cca 1 hodinu. Poté přidáme očištěný a na čtvrtky nakrájený celer, celou oloupanou mrkev, na čtvrtky rozkrojenou oloupanou kedlubnu, petrželovou nať, bobkové listy, jalovec, celé kuličky pepře a polévku osolíme.
Vaříme na mírném ohni další asi 2 hodiny. Potom polévku přecedíme a vývar smícháme s portským vínem a krátce znovu povaříme. Maso obereme od kostí a rozdělíme ho na jednotlivé porce do talířů. Zalijeme ho vroucím vývarem a do každé porce dáme jeden čerstvý žloutek. Zdobíme čerstvou petrželkou.