Na návštěvě u Jiřího Babici: Před půl rokem rekonstruoval, teď už takhle bydlí… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Na návštěvě u Jiřího Babici: Před půl rokem rekonstruoval, teď už takhle bydlí…

Dárek k loňským padesátinám. Tričko od kamarádů ze Žirovnice s Jiřího karikaturou, která vystihuje jeho největší zájmy: vaření, basketbal, lyžování a lásku ke Spartě.
Dárek k loňským padesátinám. Tričko od kamarádů ze Žirovnice s Jiřího karikaturou, která vystihuje jeho největší zájmy: vaření, basketbal, lyžování a lásku ke Spartě. (Aha! – M. Pekárek, A. Malachovský)

To máte písek, vápno, cement, cihly, tvárnice, latě… Tak tímhle vším několik měsíců žil známý kuchař Jiří Babica (51). Jeho rodinný dům totiž procházel důkladnou rekonstrukcí. Když jsme ho navštívili letos v lednu, usilovně budoval, teď už si ale televizní kuchař se svou rodinou spokojeně »vegetí« v novém.

„Zateplovali jsme barák, měnili okna, dveře, bylo toho dost a dost. Vše se navíc dělalo za pochodu,“ prozradil populární kuchař. Zkrátka hektické období. Jak to všechno dopadlo?

Jirko, přiložil jste také ruku k dílu, nebo jste vše raději nechal na odbornících?

„Ponejvíce jsem byl organizační pracovník. Mým úkolem bylo sladit všechny řemeslníky a to se mi dařilo. Navíc jsem dohlížel, aby to bylo kvalitně udělaný a za půl roku nám třeba do bytu nezačalo pršet. Ale že bych vzal cihlu do ruky, to ne…“ (smích)

Máte také zbrusu novou kuchyň. Kdo ji vybíral – vy, nebo vaše manželka?

„Manželka vymýšlela všechno ostatní, ale do kuchyně jsem si mluvit nenechal. Je to můj projekt, tak jak to cítím a jsem maximálně spokojený. Vaření doma mě teďka začalo šíleně bavit. Dokonce až tak, že mě rodina musí brzdit, protože to už nemá ani kdo sníst.“

Kde jste se inspiroval?

„Jak jsem žil venku, tak jsem měl určité představy. Nechtěl jsem třeba žádné poličky, dbal jsem na to, aby bylo všechno v šuplatech. Naopak jsem toužil po tom, aby byla kuchyně co největší, prostorná a co nejpraktičtější. Má všechny moderní vymoženosti, gril, velkou troubu, speciální plynový sporák s velkým hořákem, což je ideální pro přípravu asijských jídel, a všechno tím pádem se dělá daleko rychleji. Teď můžu dělat věci jako v restauraci. Třeba i steak.“

Předpokládám tedy, že nové díly pořadu Babicovy dobroty budete točit doma...

„Mluvili jsme o tom, ale zřejmě asi ne. Co si budeme povídat, když se vaří ve velkém, tak se kuchyň rychle opotřebuje, zamastí se, tak proč si ji ničit… Měli byste po čtyřech dnech natáčení ve studiu vidět, jak to pak vypadá. Zatím jsme u nás doma točili jen videa pro mou novou knihu, která vyjde teď v červnu. Bude se týkat skvělých jídel, která mají svůj fotbalový název. Denně jsme tady vařili na patnáct šestnáct jídel a nadělali fakt hodně. Že i manželka protestovala.“ (smích)

Pustíte vůbec svoji ženu k plotně?

„U nás to funguje tak, že vaří ten, kdo je doma.“ 

A co vaše děti? Má někdo z nich vztah k vaření a vydá se třeba ve vašich šlépějích?

„Filip chce na hotelovku, tak uvidíme. Já si vždycky přál, aby děti byly v oblasti gastronomie spíše těmi, kdo objednávají. Na druhou stranu kuchař, který má chuť a nebojí se práce, si najde práci na celém světě.“

Blíží se léto. Grilujete?

„Samozřejmě. Na zahradě máme gril, takže poměrně často. Zhruba třikrát do týdne. Nejčastěji děláme kuřecí maso, děti ho milují. A k tomu grilujeme zeleninu. Teď jsem ale kamarádovi půjčil celou grilovací výbavu čínského kuchaře a oni mu ji ukradli.“

Sledujete grilovací pořad vašeho konkurenta Zdeňka Pohlreicha?

„Vaření mě baví, ale nebaví mě se na to koukat. Nedívám se ani na sebe. A de facto na televizi se nedívám skoro vůbec.“ 

Jaké jídlo máte nejraději a které naopak nemusíte?

„Jsem řízkovej. Ty můžu pořád. Na druhé straně není moc jídel, který nemusím. Vždycky všechno vyzkouším. Jednou mi ale v Japonsku dali rybí žluč, a to bylo fakt hnusný. To je vůbec zvláštní země, vezmou kostičky z ryby, dají to vysušit na sluníčko a pak to jedí jako buráky k pivu. A několik let jsem nemohl mušle. V Belgii mi jich přinesli celý kýbl, já se jich přejedl a pak je nemohl ani vidět. Dnes mi ale už zase strašně chutnají.“ 

Nemůžu se nezeptat, co jste jako velký fanda Sparty říkal na její letošní sezonu?

„Zešedivěla mi z toho hlava… Že jim ten titul utekl, je ostuda. Doufám ale, že jde opravdu o příští léta.“

Kam vyrazíte na prázdniny?

„S celou rodinou poletíme do Bulharska. Přesně na místo, kam sem kdysi pravidelně jezdíval. Poprvé tak jedeme najisto, kde víme, co nás čeká. Zjistil jsem totiž jednu věc, děti chtějí být u moře, ale už je vůbec nezajímá, kde to bude. Jestli na Korsice, v Thajsku nebo Bulharsku, to je jim úplně jedno. Stačí jim jen voda, písek a hřiště. Pak ještě pojedeme na týden do Blatné, tam jezdíme každé léto. Máme plnou penzi, spíme ve škole a já hraju fotbálek. V létě mě také čeká Litva, kam jedeme s naším basketbalovým veteránským klubem na mistrovství Evropy.“



Přečtěte si
hillaarkaa
28. 5. 2012 • 18:05

Záclony se nenosí,musíš jít s dobou ty estéte Takže žádný jutový pytel přes vchod a ohýnek u doupěte

rejpal3
28. 5. 2012 • 17:58

Máš pravdu, chudák Babica Nemá na záclony, kuchyň jako sporotvní halu a speciální hořáky ty má doma také každý

hillaarkaa
28. 5. 2012 • 12:56

Prostý a vobyčejný lid je spokojen,že si smetánka nežije líp a nad poměry nežli oni

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.