Kořínková tvrdí, že je švorc, ale.. Vydělává 760 Kč za hodinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kořínková tvrdí, že je švorc, ale.. Vydělává 760 Kč za hodinu!

Lenka učí angličtinu už přes dvacet let a používá k tomu svou speciální metodu.
Lenka učí angličtinu už přes dvacet let a používá k tomu svou speciální metodu. (TV Prima)

Lenka Holas Kořínková (56) už dávno není tou herečkou z Holek z porcelánu, nyní se považuje hlavně za lektorku angličtiny, čemuž se věnuje už přes dvacet let. Za hodinu a půl lekce si účtuje 760 korun, což je oproti ostatním lektorům výrazně vyšší cena.

Ale stejně jako si před lety vymyslela úspěšnou metodu hubnutí pomocí dělené stravy, tak se vrhla na angličtinu a stvořila si svou vlastní metodu učení. Deník Aha! několik jejích lekcí absolvoval a musíme uznat, že je její způsob výuky nejen velice originální...

SELSKÝ ROZUM

V čem je její výuka tak výjimečná? „Učím na bázi selského rozumu,“ vysvětluje Holas Kořínková s tím, že to spočívá nejen v tom, že nepoužívá složitou českou terminologii. „Místo toho, abych studentovi složitě vysvětlovala konjuktiv syntetický, povím mu, že to je normální české »aby«, a těch má angličtina hned několik. Nebo takové podmínkové souvětí neskutečné, což je jedno z »kdyby«,“ směje se Holas Kořínková, která využívá svého nesporného hereckého talentu a místo pouhých příkladových vět vám zahraje scénku jako vystřiženou ze života, takže si budete moct dobře pamatovat, v jaké situaci použít třeba »mám« nebo »musím«.

JSEM ŠVORC

Při vymýšlení vět na procvičování gramatiky často čerpá inspiraci ze svého života, jako například u vět: »Vydělala jsem spoustu peněz, ale nyní jsem švorc. Nemám ráda autority, protože mám celý život problémy s mým otcem.« A o tom, že opravdu nemá ráda autoritu, svědčí i fakt, že svůj vztah se studentem nezakládá na ní, ale na přátelské konverzaci. Dbá na to, aby se student cítil co nejpříjemněji. „Nehraju si na nějakou školu, kde jsem já coby kantor ta chytrá a student je ten hloupý,“ říká Lenka, jež ke každému studentovi hledá svou vlastní cestu.

VÝUKA DLE HOROSKOPU

Lenka Holas Kořínková se již léta zajímá o astrologii a numerologii, a proto každého svého nového žáka požádá o datum jeho narození. „Podle vašeho znamení zjistím vaši lunu, která reprezentuje způsob vašeho myšlenkového vnímání, díky čemuž vím, jaký zvolit přístup a jak s vámi pracovat. Funguje to dokonale,“ pochvaluje si svérázná angličtinářka, která si zakládá na psychologii jazyka. Čili na tom, aby žáka naučila myšlení v angličtině. Neučí proto jen chladně teoreticky či akademicky a mechanicky, ale dělá vše proto, aby student danou látku vnímal pocitově a využíval kontrastu s češtinou. K čemuž využívá nejen herecké etudy, ale i výraznou gestikulaci a představivost. „Koncovku ing použijete, když děj není ukončený, jako když se rozplývá ve větru,“ vysvětluje osobitě gramatiku Holas Kořínková.

SVOBODA

Své žáky nezatěžuje povinnými domácími úkoly. Pokud ale úkoly chtějí, Kořínková jim ráda vyjde vstříc. Zároveň záleží pouze na studentovi, zda se chce učit z učebnice, či nikoliv. „Když za mnou žák přijde, vím, že se učit chce. A angličtinu se může naučit naprosto každý, když opravdu chce. Moje babička mi říkávala: »Když někdo nechce, je to horší, než když nemůže.«“ Je tedy jen na jejím žákovi, jaké tempo výuky zvolí a kolikrát týdně či měsíčně na lekci bude chodit.

JAK ZAČÍNALA

A jak se vůbec Lenka Holas Kořínková k takové znalosti angličtiny dostala? Jak vznikla její metoda? „Osmdesátá léta jsem strávila v Austrálii, po revoluci jsem se vrátila, a zjistila jsem, že v tom mám tak trochu bordel. Začala jsem se tedy učit a narážela jsem na všechny ty příšerné výrazy, které jsem si pro sebe nahradila pojmenováními, která jsou snadno zapamatovatelná a svým zněním přesně vyjadřují, kdy a jak je použít,“ osvětluje Kořínková, která odmítá poskytovat lekce kratší než 90 minut. „Během kratší doby sice stihnu se studentem danou látku probrat, ale nestihneme ji i důkladně procvičit, což je pro zafixování daného problému stěžejní,“ vysvětluje.

Pokud se i vy chcete učit u Lenky Holas Kořínkové, stačí navštívit její stránky www.lenkakorinkova.cz – stojí to za to!



Přečtěte si
winterfreshka
27. 9. 2012 • 09:13

Ježiš tam ani kdyby na chleba nebylo-a když-tak pod práškama

jiriforman
26. 9. 2012 • 10:26

No, ty fakt máš dost, hillarko. To musel být rauš. To muselo být houbiček, že z toho máš takové halucinace.

hillaarkaa
26. 9. 2012 • 08:25

Tak co kucí,už je po akci???!Doufám,že jste si ty prašivé,zahnojené vejfuky alespoň na záchodcích v metru omyli

hillaarkaa
26. 9. 2012 • 08:23

Tomu spropitnému na gothaj a cikorku několikrát zkrácenému říkáš plat???! Tam tak může jedině nějaká Máňa z Horní Dolní nebo nějaká matrace pro management Užij si to tam

illis
25. 9. 2012 • 23:12

V Kauflandu, Tescu, Penny je práce jistá a ne nárazová jako výuka angličtiny .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.