Lenka Kořínková: Vydělávala miliony, ale... teď nemá ani korunu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Lenka Kořínková: Vydělávala miliony, ale... teď nemá ani korunu!

Díky svým knihám o dělené stravě mohla mít bezstarostný život s desítkami milionů. Ty ale utratila a nyní nemá ani korunu.
Díky svým knihám o dělené stravě mohla mít bezstarostný život s desítkami milionů. Ty ale utratila a nyní nemá ani korunu. (TV Prima)

Zpěvačku a filmovou hvězdu 70. let Lenku Kořínkovou (56) její dělená strava vytáhla nejen z pekla bulimie, kterou trpěla už od svých šestnácti let, ale hlavně z finanční tísně!

Prodejem kuchařek a teoretických knih, které diety chtivým čtenářům vysvětlují, kterak zhubnout a zdravě se stravovat, získala skoro třicet milionů korun. Místo pohodového života bez strádání ale nyní Kořínková žije velice skromně a nemá ani korunu. Po jejím pohádkovém honoráři se totiž jen zaprášilo. Za co desítky milionů utratila?

Lenka Kořínková dělené stravě zasvětila svůj život. „Držím ji už přes dvacet let a za svůj zdravotní stav a vzhled vděčím právě upravenému jídelníčku,“ pochvaluje si zpěvačka, která se rozhodla o své poznatky podělit s ostatními. „Napsala jsem pět teoretických knih o dietách a čtyři kuchařské. Z pultové ceny každé z nich jsem si přišla na deset až dvanáct procent. A těch knih se do roku dva tisíce šest prodalo sedm set tisíc,“ prozradila před šesti lety Kořínková.

Pokud by to byla pravda, musela si přijít na miliony korun. A jelikož se od té doby její knihy i nadále těší velké oblibě, mohla se částka vyšplhat i o řád výše! Kdekomu by taková suma vystačila na mnoho let života, při velké skromnosti možná až do důchodu. Jenže svérázná zpěvačka dnes z pohádkové sumy nemá ani korunu!

Jelikož Kořínkovou už od dob filmu Holky z porcelánu, kterým se v sedmdesátých letech proslavila, trápily problémy s alkoholem, domnívalo se její okolí, že peníze skončily na dně láhví.

Zpěvačka to ale popírá. „Všechno jsem procestovala,“ krčila rameny Kořínková. Nyní si na svou obživu vydělává soukromým vyučováním angličtiny.

Dělená strava

Na začátku této »diety« byl ve 30. letech minulého století lékař Howard Hay, trpěl těžkou nemocí ledvin a medicína mu nebyla schopna pomoci. Začal dělat pokusy sám na sobě. Zjistil, že pokud upraví stravování tak, že bude konzumovat 80 % zásaditých a 20 % kyselých potravin, uleví se mu.

V praxi to znamená, že musíme dodržovat den »kytičkový«, kdy se jí zelenina a luštěniny, a »zvířátkový«, kdy je povoleno maso a mléčné výrobky.

Proč? Látky živočišného původu se podle vyznavačů tohoto životního stylu v těle tráví jiným způsobem než ty rostlinné. Když je strava konzumována dohromady, dochází ke zpomalení trávení a také tloustnutí.

»Zvířátkové« potraviny

Všechny typy netučného masa, sójové výrobky, vejce, sýry, mléko a mléčné výrobky, citrusy (pomeranč, grapefruit, citron), kyselá jablka a hrušky, broskve, meruňky, třešně, mnohé exotické ovoce (mango, papája, ananas) jahody, maliny, tepelně upravená rajčata.

»Kytičkové« potraviny

Chléb a housky, pečivo z celozrnné mouky – i sladké, těstoviny, krupice, brambory, luštěniny kromě sóji, kapusta, kukuřice, banány, sladká jablka a hrušky, fíky, hroznové víno, datle.

Příklad jídelníčku

»Kytičkový«

  • Snídaně: celozrnný chléb namazaný margarinem + banán
  • Svačina: ovesná kaše z vody s rozinkami a skořicí
  • Oběd: těstoviny se žampiony a paprikou + libovolný salát
  • Svačina: banán nebo dalamánek
  • Večeře: 100 g chleba nebo 200 g brambor + vařená či dušená zelenina.

»Zvířátkový«

  • Snídaně: míchaná vajíčka se šunkou
  • Svačina: čerstvý ananas a jogurt
  • Oběd: grilované kuře a salát
  • Svačina: 100 g ementálu
  • Večeře: vaječná omeleta s brokolicí a čerstvý zeleninový salát.

Co říká odborník?

„Nemůže tolik ublížit jako jiné diety. Do jídelníčku se dostanou všechny typy živin. Ale není vhodnější opět jíst všechno a v rozumném množství? Raději jíst denně vše a málo, než si každý den pamatovat, jaký typ dne vlastně je,“ myslí si MUDr. Jana Čepová, MBA, primářka Ústavu klinické biochemie a patobiochemie 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol v Praze.



Přečtěte si
hejhej
22. 7. 2012 • 15:45

Kořínková nikdy ničím nevynikala ( snad jenom poprsím).Ani hrát ani zpívat.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.