VIP PROSTŘENO: Uvařte si vítězné menu Osmanyho Laffity!
Tento týden na sebe ve VIP Prostřenu strhla pozornost jízlivá moderátorka Bára Tachecí, jejíž kuchařský um ovšem nestačil na módního návrháře Osmanyho Laffity. Uvařte si jeho menu!
Cannelloni a la Pepek námořník
1 balení těstovin canelloni
400 g špenátu
50 g piniových ořechů
200 g strouhaného parmazánu
125 g buvolí mozzarelly
1 smetana 35%
50 g strouhanky
3 rajčata
Sůl a pepř
Na bešamel:
100 g másla
100 g hladké mouky
200 ml mléka
Postup:
1. Uděláme si rajčatovou omáčku. Na rajčeti uděláme křížek a dáme je na 30 – 60 sekund do vroucí vody. Poté je vložíme do vody s ledem a rajčata oloupeme. Nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme sůl, pepř, rajčata a 8 minut vaříme.
2. Uděláme si bešamel. V hrnci/pánvi rozpustíme máslo na mírném ohni. Přidáme mouku. Opatrně přiléváme mléko a stále asi 6 minut. Osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek.
3. Na špenátovou náplň si dáme do mixéru špenát, přidáme stroužek česneku, sůl, pepř, parmezán, smetanu, strouhanku, piniová semínka a šleháme, dokud se nevytvoří kaše.
4. Trubičky naplníme, na plech rozetřeme vrstvy bešamelu s rajčatovou šťávou, na to rozmístíme pirožky, navrch opět bešamel a rajčatovou šťávu, pokryjeme parmezánem a mozzarellou a dáme péct do trouby na 13-14 minut na 200 stupňů. Před servírováním ozdobit čerstvou bazalkou.
Teplota: 10, 160 a 200°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: italská
Doba přípravy: 1-2 hodiny
Čas vaření: 30-60 minut
Recipe category: hl. chod/ předkrm/ restování/ vaření/ pečení
Lososový tatarák
500 g filetu z lososa
Kapary
Bylinky (bazalka, kopr, pažitka)
Olivový olej extra virgin
Limetka
Sůl, pepř
Postup:
Lososa očistíme a nakrájíme ho na malé kousíčky. Nakrájíme kapary a přidáme k lososu spolu se solí a pepřem. Přidáme nakrájené bylinky, trošku olivového oleje, vše promícháme a dáme do ledničky. Na talíři ozdobíme limetkou.
Teplota: 0°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 1-30 minut
Recipe category: bez vaření/ předkrm/ ryby
Guacamole
4 zralá avokáda
2 lučiny
2 limetky
Tabasco
Paliče čeneku
Sůl a pepř
Postup:
Avokáda očistíme a vypeckujeme. Vidličkou je rozetřeme spolu s lučinou, přidáme šťávu z limetky, pár kapek tabaska, stroužek až paličku česneku – dle chuti, sůl a pepř.
Teplota:0°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mexická
Doba přípravy: 1-30 minut
Recipe category: bez vaření/ chlazen/ předkrm/ salát
Carpaccio s červenou řepou a kozím sýrem
3 – 4 menší červené řepy
2 lžíce octa
Bílý ocet balsamico
Normální lihový ocet
Kapka lanýžového oleje
200 g kozího sýra
Sůl
Postup:
Svaříme si litr vody se dvěma lžícemi octa a lžící soli. Přidáme řepu se slupkou a vaříme v octové vodě dvacet minut, až změkne. Řepu vyjmeme a oloupeme. Nakrájíme ji pomocí ozdobného nože. Necháme vychladnout a v rukavicích (barví!) ji nakrájíme na plátky. Promícháme s bílým balsamico octem, olivovým olejem, kapkou lanýžového oleje a necháme v chladu marinovat. Na talíř servírujeme jedno kolečko řepy s jedním plátkem/kolečkem kozího sýra.
Teplota: 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Recipe category: předkrm/ vaření/ chlazení
Pečená telecí panenka
700 g telecí svíčkové telecí
1 kg brambor
1 šalotka (cibule)
200 g hrášku
50 g máty
200 g čerstvých lišek (nebo žampionů)
máslo
brandy
sůl, pepř
olivový olej
omáčka demi glace
čerstvá pažitka na ozdobu
Postup:
1. Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů, dáme vařit vodu na brambory a na hrášek. Omyjeme brambory, rozpůlíme je a dáme je uvařit do slané vody.
2. Maso omyjeme a očistíme, osolíme, opepříme. Maso opečeme na olivovém oleji. Dáme ho do pekáče, navrch brambory s rozmarýnem a špetkou soli a vložíme do trouby na 15 minut při 180 stupních, nebo až má maso uvnitř 58 stupňů C.
3. Hrášek vaříme asi 4 minuty. Potom ho dáme do hrnce, přidáme máslo a mátu a mixérem vytvoříme pyré. Osolíme, opepříme.
4. Lišky/žampiony očistíme, nakrájíme cibuli. Na pánev dáme máslo s houbami a přidáme omáčku demi glace, trochu vody a brandy. Povaříme. Nakonec přidáme čerstvě nakrájenou pažitku.
Teplota: 100 a 180°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 30-60 minut
Recipe category: hl. chod/ příloha/ restování/ vaření/ pečení
Kubánka na sněhu
Ingredience:
150 g hořké čokolády
150 g čokoládových kuliček
4 vejce
250 g hladké mouky
120g másla
500 g mascarpone
2 žloutky
50 cukru krystal
pomerančový likér Cointreau
mandarinky, mango
Postup:
1. Nejprve si vytvoříme fondant – základ. Do vodní lázně dáme čokoládu a máslo. Čtyři žloutky dáme do jednoho hrnce a dva bílky do druhého, dva bílky se nechají stranou. Ke žloutkům dáme cukr a rozmixujeme, z bílků ušleháme sníh. Nakonec vše smícháme dohromady a přidáme rozpuštěnou čokoládu a přes sítko 250 g mouky. Zapékací misky vymažeme olejem a vysypeme cukrem. Do misek dáme třetinu čokolády a na ně kuličky bílé čokolády. Opět čokoládu a kuličky. Zapečeme v troubě 13 minut při 180 stupních.
2. Mascarpone si dáme do misky, přidáme dva žloutky, pár lžiček cukru, mandarinkovou šťávu a pomerančový likér. Umícháme hladký krém. Podáváme spolu s fondantem, ozdobené mangem.
Teplota:80 a 180°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: francouzská
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Recipe category: moučník/ vaření/ pečení