VIP PROSTŘENO: Uvařte si vítězné menu Osmanyho Laffity! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. února 2023

Svátek slaví Apolena, zítra Mojmír

VIP PROSTŘENO: Uvařte si vítězné menu Osmanyho Laffity!

Osmany Laffita
Osmany Laffita (TV Prima)

Tento týden na sebe ve VIP Prostřenu strhla pozornost jízlivá moderátorka Bára Tachecí, jejíž kuchařský um ovšem nestačil na módního návrháře Osmanyho Laffity. Uvařte si jeho menu!

 

Cannelloni a la Pepek námořník

1 balení těstovin canelloni

400 g špenátu

50 g piniových ořechů

200 g strouhaného parmazánu

125 g buvolí mozzarelly

1 smetana 35%

50 g strouhanky

3 rajčata

Sůl a pepř

Na bešamel:

100 g másla

100 g hladké mouky

200 ml mléka

Postup:

1. Uděláme si rajčatovou omáčku. Na rajčeti uděláme křížek a dáme je na 30 – 60 sekund do vroucí vody. Poté je vložíme do vody s ledem a rajčata oloupeme. Nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme sůl, pepř, rajčata a 8 minut vaříme.

2. Uděláme si bešamel. V hrnci/pánvi rozpustíme máslo na mírném ohni. Přidáme mouku. Opatrně přiléváme mléko a stále asi 6 minut. Osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek.

3. Na špenátovou náplň si dáme do mixéru špenát, přidáme stroužek česneku, sůl, pepř, parmezán, smetanu, strouhanku, piniová semínka a šleháme, dokud se nevytvoří kaše.

4. Trubičky naplníme, na plech rozetřeme vrstvy bešamelu s rajčatovou šťávou, na to rozmístíme pirožky, navrch opět bešamel a rajčatovou šťávu, pokryjeme parmezánem a mozzarellou a dáme péct do trouby na 13-14 minut na 200 stupňů. Před servírováním ozdobit čerstvou bazalkou.

Teplota: 10, 160 a 200°C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 4

Obtížnost: pro zkušené

Národní kuchyně: italská

Doba přípravy: 1-2 hodiny

Čas vaření: 30-60 minut

Recipe category: hl. chod/ předkrm/ restování/ vaření/ pečení

 

Lososový tatarák

500 g filetu z lososa

Kapary

Bylinky (bazalka, kopr, pažitka)

Olivový olej extra virgin

Limetka

Sůl, pepř

Postup:

Lososa očistíme a nakrájíme ho na malé kousíčky. Nakrájíme kapary a přidáme k lososu spolu se solí a pepřem. Přidáme nakrájené bylinky, trošku olivového oleje, vše promícháme a dáme do ledničky. Na talíři ozdobíme limetkou.

Teplota: 0°C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 4

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: mezinárodní

Doba přípravy: 1-30 minut

Recipe category: bez vaření/ předkrm/ ryby

 

Guacamole

4 zralá avokáda

2 lučiny

2 limetky

Tabasco

Paliče čeneku

Sůl a pepř

Postup:

Avokáda očistíme a vypeckujeme. Vidličkou je rozetřeme spolu s lučinou, přidáme šťávu z limetky, pár kapek tabaska, stroužek až paličku česneku – dle chuti, sůl a pepř.

Teplota:0°C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 4

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: mexická

Doba přípravy: 1-30 minut

Recipe category: bez vaření/ chlazen/ předkrm/ salát

 

Carpaccio s červenou řepou a kozím sýrem

3 – 4 menší červené řepy

2 lžíce octa

Bílý ocet balsamico

Normální lihový ocet

Kapka lanýžového oleje

200 g kozího sýra

Sůl

Postup:

Svaříme si litr vody se dvěma lžícemi octa a lžící soli. Přidáme řepu se slupkou a vaříme v octové vodě dvacet minut, až změkne. Řepu vyjmeme a oloupeme. Nakrájíme ji pomocí ozdobného nože. Necháme vychladnout a v rukavicích (barví!) ji nakrájíme na plátky. Promícháme s bílým balsamico octem, olivovým olejem, kapkou lanýžového oleje a necháme v chladu marinovat. Na talíř servírujeme jedno kolečko řepy s jedním plátkem/kolečkem kozího sýra.

Teplota: 100°C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 4

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: 1-30 minut

Čas vaření: 1-30 minut

Recipe category: předkrm/ vaření/ chlazení

 

Pečená telecí panenka

700 g telecí svíčkové telecí

1 kg brambor

1 šalotka (cibule)

200 g hrášku

50 g máty

200 g čerstvých lišek (nebo žampionů)

máslo

brandy

sůl, pepř

olivový olej

omáčka demi glace

čerstvá pažitka na ozdobu

Postup:

1. Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů, dáme vařit vodu na brambory a na hrášek. Omyjeme brambory, rozpůlíme je a dáme je uvařit do slané vody.

2. Maso omyjeme a očistíme, osolíme, opepříme. Maso opečeme na olivovém oleji. Dáme ho do pekáče, navrch brambory s rozmarýnem a špetkou soli a vložíme do trouby na 15 minut při 180 stupních, nebo až má maso uvnitř 58 stupňů C.

3. Hrášek vaříme asi 4 minuty. Potom ho dáme do hrnce, přidáme máslo a mátu a mixérem vytvoříme pyré. Osolíme, opepříme.

4. Lišky/žampiony očistíme, nakrájíme cibuli. Na pánev dáme máslo s houbami a přidáme omáčku demi glace, trochu vody a brandy. Povaříme. Nakonec přidáme čerstvě nakrájenou pažitku.

Teplota: 100 a 180°C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 4

Obtížnost: pro zkušené

Národní kuchyně: mezinárodní

Doba přípravy: 30-60 minut

Čas vaření: 30-60 minut

Recipe category: hl. chod/ příloha/ restování/ vaření/ pečení

 

Kubánka na sněhu

Ingredience:

150 g hořké čokolády

150 g čokoládových kuliček

4 vejce

250 g hladké mouky

120g másla

500 g mascarpone

2 žloutky

50 cukru krystal

pomerančový likér Cointreau

mandarinky, mango

Postup:

1. Nejprve si vytvoříme fondant – základ. Do vodní lázně dáme čokoládu a máslo. Čtyři žloutky dáme do jednoho hrnce a dva bílky do druhého, dva bílky se nechají stranou. Ke žloutkům dáme cukr a rozmixujeme, z bílků ušleháme sníh. Nakonec vše smícháme dohromady a přidáme rozpuštěnou čokoládu a přes sítko 250 g mouky. Zapékací misky vymažeme olejem a vysypeme cukrem. Do misek dáme třetinu čokolády a na ně kuličky bílé čokolády. Opět čokoládu a kuličky. Zapečeme v troubě 13 minut při 180 stupních.

2. Mascarpone si dáme do misky, přidáme dva žloutky, pár lžiček cukru, mandarinkovou šťávu a pomerančový likér. Umícháme hladký krém. Podáváme spolu s fondantem, ozdobené mangem.

Teplota:80 a 180°C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 4

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: francouzská

Doba přípravy: 1-30 minut

Čas vaření: 1-30 minut

Recipe category: moučník/ vaření/ pečení



Přečtěte si
jiriforman
1. 9. 2012 • 14:58

No, jasně že to sama najevo dávat nemusíš. To pozná každý sám už jen když si po tobě něco přečte.

repro
1. 9. 2012 • 13:40

On má několik rodin jak má být

repro
1. 9. 2012 • 13:38

Není toho nějak moc? nestačí 3 -4 chody?

hillaarkaa
1. 9. 2012 • 09:09

Prostě není to žádná čpící,pouliční homokláda,žebrající o polívku a drobné na vazelínu.Prostě tad by se jirikformanů nechytnul

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.