VIP PROSTŘENO: Takhle vaří Anife, vyzkoušejte její balkánské menu!
Anife Vyskočilová Hassan ve VIP Prostřenu sice nevyhrála, ale její bohaté menu určitě stojí za vyzkoušení. Uvařte si podle jejích receptů jídla, na které v Česku jen tak nenarazíte.
YESIL FASULYE - Zelené fazolky s olivovým olejem
500 g zelených fazolkových lusků
2 cibule
2 oloupaná rajčata
2 stroužky česneku
100 ml olivového oleje
0,5 l vody
100 ml octa
špetka cukru
sůl podle chuti
Postup:
1. Fazolové lusky dáme do kastrolu s deci octa a soli a povaříme je, dokud nezměknou do křupava. Scedíme a dáme do misky vystydnout.
2. Mezitím si nakrájíme nadrobno rajčata. Česnek nakrájíme na tenké plátky, cibuli nadrobno. Vše dáme do kastrolu spolu se lžičkou olivového oleje a osmahneme do měkka. Přidáme fazolové lusky, deci olivového oleje a zalijeme vodou. Vody musí být méně než olivového oleje. Vše dusíme asi dvacet minut.
Teplota: 100 a 160°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: balkánská
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Recipe category: předkrm/ restování/ vaření/salát
SIGARA BOREGI - Cigáro nebo doutník
1 listové těsto
200 g sýru feta nebo balkánského sýra
čerstvá petrželka
kajenský nebo obyčejný pepř
Postup:
1.Vše kromě listového těsta v misce smícháme. Hotové listové těsto musíme vyválet úplně do tenka a nakrojit je do tvaru trojúhelníku. V jedné třetině svlažíme vodou.
2. Na kraje dáme připravenou směs. Rolujeme podle obrázku, nejdříve dolní kraj, který je natřený vodou, stočíme dovnitř, aby směs zůstala v ruličce, a pak dva zbylé okraje složíme dovnitř. Pak rolujeme na ruličku. Z toho uděláme cigaretu a smažíme z obou stran na oleji.
Teplota: 160°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4 a více
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: balkánská
Doba přípravy: 1-30 minut
Doba vaření: 1 – 30 minut
Recipe category: předkrm/ smažení
Dalmácké čufty po bosensku
500 g mletého telecího nebo hovězího masa
1 cibule nakrájená najemno
1 vejce
sůl, pepř,
špetka římského kmínu,
špetka mleté skořice
čerstvá petrželová nať nasekaná najemno
1 lžička strouhanky
Na omáčku:
1 cibule
1 velká mrkev
4 oloupaná rajčata
1 polévková lžíce protlaku
1 stroužek česneku¨
1 bobkový list
1 kávová lžička cukru
sůl, pepř
Postup:
1. Všechny vyjmenované suroviny na čufty smícháme v misce a necháme v lednici odležet.
2. Zeleninu na omáčku rozmixujeme. Do kastrolu dáme olej a směs osmahneme a dusíme do měkka. Do směsi přidáme sůl, pepř, polévkovou lžíci rajského protlaku, stroužek česneku neoloupaného, bobkový list, kávovou lžičku cukru a dusíme.
3. Z mletého masa tvoříme kuličky, které vyválíme v mouce a osmahneme je na rozpáleném oleji na pánvi do zlatova. Hotové kuličky přidáme do kastrolu s omáčkou. Vše dusíme, dokud omáčka nezhoustne.
Teplota: 120 a 160°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: balkánská
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 30-60 minut
Recipe category: hl. chod/ smažení/ dušení
JACHNIJA - Kuřecí paličky v zelenině
4 kuřecí paličky
4 brambory
2 oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata
4 cibule nakrájené na měsíčky
1 zelená paprika nakrájená na větší kousky
1 velká mrkev nakrájená na kolečka
2 stroužky česneku
2-3 žampiony nakrájené na plátky
sůl,pepř,
3 kávové lžičky červené papriky
1 kávová lžička podravky
2 bobkové listy
špetka skořice
špetka římského kmínu
0,5 l vody
Postup:
V pánvi wok osmahneme cibuli a přidáme kuřecí paličky zbavené kůže. Osmahneme je do zlatova. Přidáme mrkev, brambory na kostičky a koření (mimo rajčat a česneku). Ty přidáme, až změknou brambory. Přisypeme sladkou papriku, zalijeme vodou a dusíme na mírném ohni, až se vše spojí a změkne. Sundáme z ohně a ozdobíme petrželkou.
Teplota: 160 a 120°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: balkánská
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 30-60 minut
Recipe category: hl. chod/ restování/ dušení
Lilky pečené na kyselo
2 lilky
sůl
2 polévkové lžíce octa balzamico
1 lžička olivového oleje
pepř
čerstvě nasekaná petržel
2 stroužky česneku
1 rajče oloupané a nakrájené na kostičky
Postup:
Rozpálíme si troubu a vložíme celé lilky, až se upečou doměkka. Oloupeme je a dužinu pak nakrájíme na kostičky. Do toho přidáme ocet, olej, pepř, petržel, česnek a rajče a promícháme. Necháme odležet a podáváme s bílým pečivem.
Teplota: 220°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: balkánská
Doba přípravy: 1 – 30 minut
Čas vaření: 1-2 hodiny
Recipe category: příloha/ salát/ pečení
Lilky s jogurtovou zálivkou
2 lilky
Na omáčku:
1 velký jogurt,
2 stroužky česneku nastrouhané
1 kávová lžička římského kmínu
Postup:
1. Lilky nakrájíme na kolečka, z obou stran je posolíme a necháme 20 minut odstát a vypotit, aby se z lilku dostala hořká chuť. Scedíme a osmahneme z obou stran do zlatova.
2. Suroviny na omáčku smícháme dohromady a nalijeme na lilky. Necháme odstát v lednici. Podáváme s bílým pečivem nebo pita chlebem.
Teplota: 160°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: balkánská
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Recipe category: příloha/ smažení
Řecký jogurt s medem a vlašskými ořechy
4 zakysané smetany
1 smetana na šlehání
med
vlašské ořechy na posypání
Postup:
Ušleháme šlehačku a do ní přidáme zakysané smetany. Směs rozdělíme do mističek, polijeme medem a posypeme ořechy. Dáme vychladit do lednice.
Teplota: 0°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: balkánská
Doba přípravy: 1-30 minut + chlazení
Recipe category: chlazení, mražení/ moučník