Tajemství filmu Císařův pekař – Pekařův císař: Golem je stále držen pod zámkem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tajemství filmu Císařův pekař – Pekařův císař: Golem je stále držen pod zámkem!

Golem vešel do dějin českého filmu
Golem vešel do dějin českého filmu (TV Nova)

Hvězdou dvojfilmu Císařův pekař – Pekařův císař se překvapivě nestal Jan Werich, ale bájný Golem, jehož příběh je obestřen tajemstvím.

Snad nejznámější filmová rekvizita přežila téměř bez úhony až do současnosti, přestože od natáčení filmu Císařův pekař – Pekařův císař, jehož první část bude dnes k vidění na Nově, uplynulo už více než 60 let. Golem, který se ve filmu císaři Rudolfu II. vymkne z kontroly, je  dosud držen pod zámkem.

Důvodem ale nejsou obavy z jeho ničivé síly, ale právní spor. Právě kvůli němu je Golem bedlivě střežen na Barrandově jako autorské dílo, k němuž nesmí místní zaměstnanci nikoho pouštět.

Z natáčení se dochovaly také krásné šaty, která nosila Nataša Gollová. Výjimečný kousek patří ke skvostům barrandovského fundusu a je zapsán dokonce i do sbírky ministerstva kultury jako součást kulturního dědictví.





Autor:  cam

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.