Psychicky labilní Iveta Bartošová: Invalidní důchod? 8 tisíc měsíčně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Psychicky labilní Iveta Bartošová: Invalidní důchod? 8 tisíc měsíčně!

Iveta Bartošová na snímku z natáčení rozhovoru pro televizi Barrandov.
Iveta Bartošová na snímku z natáčení rozhovoru pro televizi Barrandov. (TV Barrandov)

Místo řádné léčby nemocné duše si Iveta Bartošová krátce před svými 46. narozeninami pohrává s myšlenkou, že by šla do invalidního důchodu. Jak se podařilo Aha! zjistit, šanci na jeho uznání má!

Roli bude hrát kromě zdravotního stavu ale i to, jestli si dostatečnou dobu platila sociální pojištění. A tohle může být kámen úrazu!

O svých plánech se rozpovídala do kamer televize Barrandov, která rozhovor odvysílá v pondělí 2. dubna pod názvem »Pravdivý příběh Ivety B.«. „Někdy si říkám, jestli bych už toho neměla nechat a jít sázet ředkvičky, nebo jít do invalidního důchodu,“ pronesla Iveta ve vile v Uhříněvsi, kde štáb přijala.

O invalidní důchod kvůli neutichajícím psychickým problémům opravdu může zkusit zažádat. „Přiznání i jeho výše záleží na odborném posouzení zdravotního stavu žadatele a skutečnostech, které doložil, například na potřebné době pojištění. Jde tedy o zcela individuální záležitost,“ vysvětlila Aha! mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Otázkou tak je, zda si Iveta kvůli finančním problémům sociální pojištění platila, což je právě jedna z podmínek pro získání důchodu!

I kdyby jí důchod uznali, osm nebo devět tisícovek měsíčně (viz tabulka) ji neuživí! Stejně bude muset pracovat, jinak se z dluhů nikdy nevyseká... Na ochránce a partnera v jedné osobě Josefa Rychtáře (53) se zřejmě moc spoléhat nemůže, toho to totiž pořád táhne k exmanželce Darině…

KAUZA IVETA BARTOŠOVÁ: Vše o zpěvačce na Ahaonline.cz čtěte ZDE, na Blesk.cz ZDE.

Kolik může dostat?

Pokud by Iveta pracovala a byla nepřetržitě pojištěná od svých 18 let a její průměrné příjmy byly 30 tisíc korun měsíčně, měla by nárok na toto:

Invalidita I. stupně* ......................4436 Kč

Invalidita II. stupně** ....................5539 Kč

Invalidita III. stupně*** ..................8848 Kč

* pokles pracovní schopnosti o 35 až 49 % 

** pokles pracovní schopnosti o 50 až 69 %

*** pokles pracovní schopnosti nejméně o 70 %

Iveto, takhle si o důchod požádej:

Zajdi na správu sociálního zabezpečení do místa svého bydliště.

OSSZ s tebou sepíše žádost o invalidní důchod.

Žádostí se dále zabývá posudkový lékař, který si od ošetřujícího lékaře vyžádá tvé lékařské zprávy.

Navštívíš posudkovou komisi a proběhne posouzení zdravotního stavu.

Na základě lékařského posudku a splnění podmínek pro nárok (doba pojištění) na invalidní důchod dojde k rozhodnutí o důchodu.



Autor:  lbp,sic

Přečtěte si
anamora
31. 3. 2012 • 18:03

a milá redakce, ta vaše tabulka je o ničem, důchody jsou už pouze ve dvou stupních invalidity, to za A a pokud by měla jak píšete, měsíčně od 18ti let průměrně 30tisíc, tak by její důchod jen v I. stupni, dosahoval zhruba 8 tisíc měsíčně! To za B. Pokud ve druhém, jednalo by se o dvojnásobek! Vaše slavná tabulka je demagogie!

anamora
31. 3. 2012 • 18:00

No tak ze Šluknovska se tedy fakt nestěhují! Pokud je někdo k vám stěhuje, ne od nás, to si buďte jistí, nám tu zůstávájí a naopak, stěhují se z ubytoven - bohužel - do paneláků! Chudáci lidi!!!!I u vás i u nás!!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.