Proč Miloš Forman nedorazil na Havlův pohřeb? Ztrácí zrak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Proč Miloš Forman nedorazil na Havlův pohřeb? Ztrácí zrak!

Fotka z letošních Vánoc Formanových v New Yorku.
Fotka z letošních Vánoc Formanových v New Yorku. (Aha! – Alexandr Malachovský, ara)

Oscarovému režisérovi Miloši Formanovi (79) není už několik měsíců dobře. A že je situace poměrně vážná, potvrzuje i fakt, že chyběl na nedávném pohřbu exprezidenta Václava Havla (†75), svého velkého kamaráda z dětství.

Režisérova manželka Martina Formanová (45) v této souvislosti poskytla deníku Aha! krátký rozhovor.

Martino, proč jste na pohřeb pana Havla nepřijeli?

„Pozvání jsme dostali, ale manžel se ze zdravotních důvodů na cestování necítil!“

Co vlastně pana manžela trápí?

„Na podzim se poranil na ruce a ještě se necítí dobře. Manžel znal Václava Havla šedesát let a je to pro něj smutné. Že odešel, se dozvěděl až s jednodenním odstupem.“

Poslali jste do Prahy kondolenci?

„Samozřejmě, a také květiny. Bohužel nás až pozdě napadlo, že jsme mohli letět s Clintonovými a paní Albrightovou vládním speciálem. To by bývala schůdnější cesta.“

Den po pohřbu Václava Havla byly Vánoce. Kde jste je prožili?

„Doma v New Yorku. A bylo nám hezky. Snažím se dělat vše pro to, aby se Miloš cítil dobře.“

V únoru oslaví pan Forman 80. narozeniny. V rámci jubilea bude v New Yorku otevřena výstava plakátů, připomínajících jeho filmy. Přijedete s ní i do Prahy?

„Ta výstava prostřednictvím českých center v zahraničí projde celým světem. A v Praze samozřejmě bude také. Pokud bude manželovi lépe, určitě dorazíme.“

Co trápí Miloše Formana?

Slavný režisér se již delší čas potýká s tzv. makulární degenerací, což je nemoc, při které dochází k postupné ztrátě zraku. Zejména starším lidem ubývá část sítnice zvaná žlutá skvrna (makula), a oni tak ztrácejí ostrost vidění.

„Mám uprostřed panenky pravého oka velkou tečku, takže když se na někoho dívám, vidím třeba místo jeho hlavy jen černej flek,“ popisoval Forman letos zjara, když oznámil, že už mu zdraví neumožní natočit žádný další film.



Přečtěte si
denia
31. 12. 2011 • 13:24

přece není povinná,kdo chce,přijde,kdo nemůže,zůstane doma.To je každého osobní věc a rozhodnutí.Stejně toho humbuku bylo víc než dost,teď ještě plaví květiny do Děčína,kde snad Havel ani nikdy nebyl.Čekám už jen jeho prohlášení za svatého.Doufám,že si nějakou relikvii k té příležitosti schovali a umístí ji někde ve sv.Vítu.A Kocáb by to mohl navrhnout,aby se zase zviditelnil.

jity
31. 12. 2011 • 09:17

to už by nějaký slídil zjistil, kdyby Martina honila v Praze chlapy. Ta to nemá zapotřebí, když bude chtít tak si užije v USA, tam ji asi nikdo tak moc nezná.

jity
31. 12. 2011 • 09:16

moje řeč. Ten je na tom zdravotně lépe než pan Forman a neobtěžoval se.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.