PROSTŘENO – Tereza o svém dezertu: Ho*no na talíři! +RECEPTY
Studentka Tereza bere účast v Prostřenu jako jeden velký úlet. Pokud by tušila, jaké drama v kuchyni zažije, s přihláškou by si to určitě rozmyslela.
Čtvrteční hostitelka miluje metal, čemuž odpovídá i její depresivní byt, ve kterém nechybí ponuré obrazy ani kniha o mučení. Jako pěst na oko v něm ale působí čtveřice morčat, jejichž zápach hostům příliš nešel pod nos.
Při vaření se z Tereziny kuchyně ozývala pořádně ostrá slova. „Pojď, ty ču*ko,“ rozčilovala se při přípravě dezertu, který připravila jednou rukou. Druhou si totiž přidržovala cigaretu. „To je sračka, to snad nemůžou sežrat,“ zhodnotila svůj výtvor, který nakonec přirovnala k pěti ho*nům na talíři vedle sebe.
O moc lépe nedopadl ani její předkrm s tajemným názvem »maminčin chatařský mejdan«. Ten byl sice na první pohled pestrý, ale ve skutečnosti jej tvořila převážně jen vejce. Panenkou se sýrovou-žampionovou omáčkou Tereza hosty určitě neohromila. Tento týden se totiž servíruje už potřetí v řadě za sebou.
Pořádný trapas měl ve čtvrtek na svědomí Dušan. Když mu Tereza nenabídla oblíbenou vodku, neváhal vstát od stolu a došel si pro ni do večerky. „Nelíbilo se mi to, mně by se to asi dotklo,“ kroutila hlavou Marcela.
Večeře u Terezy rozhodně nebyla dokonalá, což nejvíce potěšilo samozvanou vítězku Evu. „Jsem adeptka na výhru. Taktiku ani nepotřebuju, když vidím jak uvaří a jak neumí ani založit příbory,“ naparovala se.
Aby se ale ještě nedivila… Výsledky bodování se soutěžící dozvědí až v pátek.
UVAŘTE SI TEREZINO MENU!
Maminčin chatařský mejdan
Hořčičná vejce
Ingredience:
5 vajec
1 lžíce hořčice
1 lžička soli
0,5 lžičky pepře
Postup:
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozkrájíme na poloviny. Žloutky vydlabeme a dáme do misky, kde je smícháme s hořčicí a utřeme.
Dochutíme solí a pepřem. Žloutkovou pěnu zdobítkem nastříkáme do zbylých půlek vajec.
Miniroládky
Ingredience:
5 plátků sýra
5 plátků šunky
100 g vajíčkové pomazánky (vlastní)
Postup:
Na plátek sýra položíme plátek šunky a potřeme vajíčkovou pomazánkou. Poté zarolujeme a dáme do chladničky ztuhnout. Krájíme na roládky.
Hermelín plněný ořechy
Ingredience:
5 Hermelínů
100 g nadrcených vlašských ořechů
50 g šunky
1 majonéza
Postup:
Rozkrojíme Hermelíny. Vydlabeme vnitřek. Tu část Hermelínu, kterou jsme vydlabali, smícháme s na kostičky nakrájenou šunkou, nadrcenými ořechy a majonézou. Dochutíme solí a pepřem a spojíme. Vychladíme, necháme odležet.
Teplota: 100 °C (vejce)
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1–2 hodiny
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: bez vaření / chlazení / předkrm / vaření
Panenka v žampionovosýrové omáčce, bramborové pyré
Ingredience:
1 kg vepřové panenky (5 kousků)
1 lžíce soli
1 lžička pepře
1 balení čerstvých žampionů
200 g strouhaného sýru (Gouda, Eidam,…)
1 kg brambor
150 g másla
1 smetana na vaření
špetka muškátového oříšku
jarní cibulky nebo pórek nebo petrželka
Postup:
Panenku nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi. Poté vložíme do pekáčku pokladeným kousky másla.. Připravíme směs z čerstvých žampionů a sýru na přelití. Nalijeme ji na maso a ještě trošku posypeme sýrem. Vše dáme zapéct.
Do polopřipraveného bramborového pyré nalijeme vlažnou smetanu a došleháme. Dochutíme troškou muškátového oříšku. Maso servírujeme na bramborovém pyré a vše posypeme jarní cibulkou, pórkem nebo petrželkou.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká / mezinárodní
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hlavní chod / příloha / restování / vaření / zapékání
Pařížské dortíčky
Tereza přecenila síly, ale nakonec si s moučníkem docela poradila a nikdo nepoznal, co jí to dalo vztekání a práce.
Ingredience:
Na těsto:
2 skleničky polohrubé mouky
1 sklenička cukru krupice
0,5 skleničky oleje
1 sklenička vlažného mléka
2 – 3 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
3 vejce
Na krém:
2 šlehačky (30 % a víc)
2 tyčinky ledových kaštanů
0,5 tabulky čokolády na vaření
1 čokoláda na posypání (Margot)
Postup:
Těsto vyšleháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč. Piškot upečeme v troubě a necháme vychladnout, abychom na něj mohli dát krém, který si den před pečením svaříme ze šlehačky a čokolády (např. tyčinky ledové kaštany). Krém necháme vychladit do druhého dne, kdy šlehačky vyšleháme do krému. Naklademe na upečený piškot a postrouháme čokoládou.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: francouzská
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: chlazení / moučník / pečení