Josef Zíma: Zavřeli mu Vlachovku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Josef Zíma: Zavřeli mu Vlachovku!

Josef Zíma
Josef Zíma (Aha! – Martin Přibyl, Dalibor Puchta)

Slavná pražská restaurace Na Vlachovce, která hostila televizní pořad »Sejdeme se na Vlachovce« s Josefem Zímou (79), se rozpadá. Už dva měsíce je zavřená, včera ji dokonce provozovatel předal právnímu zástupci majitelky.

Poslední dobou už přišlo jen pár štamgastů a nebylo možné ji dál provozovat. Dechovka v ní hned tak nezazní a kdo ví, jestli vůbec někdy...

Vlachovka má dlouhou historii, patřila k nejvyhlášenějším v celé Praze. Spojovala restauraci, kde točili znamenité pivo, a vinárnu, kde na pódiu kromě Zímy zpívaly legendy Stanislav Procházka (92), Zorka Kohoutová (80) či před 2. světovou válkou Karel Hašler (†62). Ten jí věnoval slavnou písničku o furiantských frajerech, kteří se tu rozšupovali každou sobotu.

A dokonce k Vlachovce patřil i kemp, o němž věděl málokdo. Trávit dovolenou v Praze, v chatkách v podobě obřích pivních sudů, se sjížděli turisté nejen z Čech, ale celého světa.

„Zavřeno je už dva měsíce. Dnes odpoledne by měla proběhnout předávka právnímu zástupci Marie Chvojové. Ona by ráda, aby restaurace s takovou tradicí pokračovala, ale je jí přes devadesát a pobývá v nemocnici,“ popsal včera Aha! muž, který s vlčákem zanedbaný objekt hlídá. Sám si myslí, že staré časy se na Vlachovku již nevrátí.

Pořad Československé a později České televize »Sejdeme se na Vlachovce« se z restaurace vysílal čtvrtstoletí. Hosty svážely autobusy z celé republiky, vstupenky na natáčení byly odměnou pro podniky a jejich brigády socialistické práce. Po revoluci je nahradili sponzoři a z finančních důvodů postupně ubýval počet vystupujících i diváků.

Nestor české dechovky Josef Zíma: Vlachovky je velká škoda!

Josef Zíma (79) se »na Vlachovku« vracel skoro čtvrt století – tak dlouho totiž moderoval slavný pořad »Sejdeme se na Vlachovce«. Co říká na zavření svatostánku české dechovky?

Pane Zímo, víte o tom, že restaurace Vlachovka, kde se váš pořad natáčel, je zavřená?

„To jste mě trochu zaskočili. Vůbec o tom nevím...“

Není vám líto, že zavřeli vaši oblíbenou restauraci?

„Pořád doufám, že restaurace nezůstane zavřená dlouho, byla by to velká škoda.“

Kolik let jste pořad moderoval?

„Moderoval jsem ho 24 let. Byly to dlouhé roky, ale řeknu vám, že to uteklo jako voda.“

Jak na to vzpomínáte?

„Vzpomínám na to velice rád, je to pro mě nejkrásnější období mého života.“

S kým se vám nejlépe spolupracovalo?

„Jeden čas pořad moderovala i Pavlína Filipovská, byla úžasná. Zrovna teď s ní sedím a vzpomínáme na ta skvělá léta.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.