Jiří Hubač (†82): K psaní se dostal díky tuberkulóze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jiří Hubač (†82): K psaní se dostal díky tuberkulóze!

Jiří Hubač
Jiří Hubač (Profimedia.cz)

Scenárista Jiří Hubač, který v úterý podlehl rakovině, promítl do své tvorby zkušenosti z vlastního života. Nebýt pobytu v sanatoriu, ke psaní by se nikdy nedostal.

Hubač měl technické vzdělání a k práci v televizi se dostal oklikou. Původně byl zaměstnancem Patentního úřadu a redaktorem časopisu Technická politika. Během druhé světové války se ale nakazil tuberkulózou, což mělo na jeho kariéru zásadní vliv. Během léčení se totiž dlouhou chvíli krátil psaním a brzy odhalil svůj talent pro vyprávění příběhů.

Zkušenosti se sanatoria zúročil ve filmu Učitel tance (1994), který Martinu Dejdarovi zajistil Českého lva za hlavní mužskou roli. Samotný Hubač byl na cenu České filmové a televizní akademie nominován čtyřikrát, ale získal ji až za svůj poslední film Babí léto (2001).

Seriály neměl rád, scénáře psal zásadně ručně

Přestože jméno Jiřího Hubače bylo spojováno především se seriály Sanitka s Dobrá voda, autor k nim neměl moc vřelý vztah. Mnohem raději měl totiž filmy, v nichž mohl podat ucelený příběh.

Scenárista ze »staré školy« odmítal počítač a svá díla psal ručně perem „Aspoň si rozmyslím psát blbosti, protože mě bolí ruka. Když jsem něco dělal na počítači, vznikaly různé zbytečnosti,“ řekl v roce 2009 Blesku. Ručně popsané papíry se ale nezamlouvaly jeho ženě Ivě, která je považovala za odpad. Dílo Jiřího Hubače tak občas skončilo i v koši.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.