Legenda Dallas: Barbara Bel Geddes (Miss Ellie) - Rakovinu nepředstírala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Legenda Dallas: Barbara Bel Geddes (Miss Ellie) - Rakovinu nepředstírala!

Barbara Bel Geddes jako Miss Ellie
Barbara Bel Geddes jako Miss Ellie (Profimedia.cz)

Strážkyni rodinného krbu Ewingů Miss Ellie v pokračování Dallasu neuvidíme. Barbara Bel Geddes (†82) před šesti lety podlehla rakovině.

I před Dallasem byla Barbara Bel Geddes (†82) známou herečkou. Poprvé stanula před kamerou v roce 1942, a hned po boku Henryho Fondy. Zahrála
si například v Hitchcockově hororu Vertigo. Nicméně širokou popularitu jí
zajistila až role matky rodu Ewingů Miss Ellie.

K natáčení přiměla i Džejára

Smlouvu na seriál měla v kapse jako první. A byla to právě ona, kdo přiměl Larryho Hagmana, aby roli Džejára vzal. „Když mi řekli, že moji matku bude hrát Barbara Bel Geddes, podotkl jsem jen, že se setkám s opravdovou třídou, samozřejmě jsem s ní chtěl hned dělat,“ zavzpomínal Hagman.

Krutý boj s rakovinou

V roce 1970 jí chirurgové museli odstranit prs kvůli zhoubnému nádoru. O osm let později tento traumatický zážitek zúročila i v seriálu. Rakovinou prsu totiž trpěla i Miss Ellie. Mistrovské ztvárnění matky Ewingové, která podstoupila mastektomii, jí vyneslo prestižní televizní cenu Emmy.

„Někdy scénáře zabuší až na vrata vašeho domu,“ komentovala ocenění v roce 1982. Své účinkování v seriálu Geddes přerušila v sezoně 1984 – 85 kvůli operaci srdce (nahradila ji Donna Reed), následující rok se rozhodla, že chce s natáčením skončit natrvalo. S odchodem Patricka Duffyho (Bobby) ale Dallas začal ztrácet sledovanost ve prospěch konkurenční Dynastie, a tak producenti Barbaru přemluvili, aby zůstala.

Nechtěla být jen dobře vychovanou paničkou

Po skončení natáčení v roce 1990 přestala hrát a většinu času trávila ve svém domě v Maine, kde se věnovala psaní knížek pro děti a tvorbě pohlednic s blahopřáním. Za svou hereckou kariérou se příliš neohlížela, výjimkou je
interview pro časopis People. „Pořád chtěli, abych hrála dobře vychované
paničky. Nejsem moc dobře vychovaná a nejsem ani panička,“ postěžovala
si v něm. Geddes byla náruživou kuřačkou a milované cigarety jí bohužel
zkrátily život. Zemřela v roce 2005 na rakovinu plic.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.