Jan Werich: Týden zářil v Hollywoodu, jenže pak zaúřadovali komunisti... Zakázali mu hrát v »bondovce«! Dnes je to 30 let od jeho smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jan Werich: Týden zářil v Hollywoodu, jenže pak zaúřadovali komunisti... Zakázali mu hrát v »bondovce«! Dnes je to 30 let od jeho smrti!

Jan Werich měl nakročeno k celosvětové slávě. Byl ale zastaven.
Jan Werich měl nakročeno k celosvětové slávě. Byl ale zastaven. (Profimedia.cz, ara)

Jeden z nejznámějších českých herců minulého století Jan Werich, od jehož smrti dnes uplyne 30 let, měl dobýt Hollywood! Málokdo ví, že v říjnu roku 1966 dostal nabídku zahrát si hlavního padoucha a protivníka legendárního Jamese Bonda ve filmu Žiješ jenom dvakrát. A on ji vzal! Natáčel pět dní, seznámil se s mladým Seanem Connerym (75) a měl úspěch. Pak byl náhle nahrazen jiným hercem. Proč?

Werich si pětidenní natáčení v ráji filmařů užíval, a když chtěl, uměl se tvářit opravdu ďábelsky. Role Blofelda, kterou Werich téměř týden natáčel, se nakonec nesmazatelně zapsala do historie této nejslavnější filmové série o agentovi 007.

A Werich se tak mohl navždy zapsat do dějin světového filmu. Jeho úspěch by znamenal vstupenku mezi hvězdy Hollywoodu a pro tehdejší Československo velkou slávu. Jenže nic z toho se neuskutečnilo.

Balím kufry, řekl

Podle oficiální verze producenta Broccoliho a režiséra filmu Gilberta se pro přeobsazení Jana Wericha rozhodli proto, že jim český herec při kontrolních projekcích připomínal více dobráckého Santa Clause než ďábelského »záporáka«, který chce vyvolat třetí světovou válku.

Do legendární role byl tedy povolán herec Donald Pleasance. Werich si sbalil kufry, natáčení opustil a vrátil se s bolestí v srdci do Prahy. Podle zpráv, které se ale v tehdejším Československu nesměly dostat na světlo světa, byla pravda o konci v »bondovce« někde trochu jinde a o poznání drsnější...

Kliknutím zvětšete

Výhrůžky režimu

Jen těžko lze totiž věřit tomu, že by si zkušení američtí producenti svoji volbu rozmysleli až po pěti natáčecích dnech, kdy je každý z nich stál sto tisíc dolarů! Podle pamětníků na Wericha tlačil tehdejší československý komunistický režim, který mu vyhrožoval tvrdým trestem, pokud film natočí, a dokonce mu chtěl zakázat návrat do vlasti!

Jenže Werich si nedovedl představit, že už by nikdy nespatřil zemi, kterou tolik miloval a která pro něj znamenala všechno. Nátlaku v roce 1966 tedy nakonec podlehl a z Hollywoodu odjel s nepořízenou. Zdravotně už na tom nebyl nejlépe a chtěl dožít doma. Český film i legendární herec tak přišli o jednu z největších šancí, jak se zapsat do dějin světové kinematografie.

Jan Werich coby zlosyn Blofeld při natáčení »bondovky« Žiješ jenom dvakrát...

...a stejná scéna s Donaldem Pleasancem.

Ve filmu Žiješ jenom dvakrát si měl Werich zahrát protivníka Seana Conneryho (uprostřed).

Werich ve scéně, kdy Blofeld plánuje rozpoutání třetí světové války.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.