Pawlowská, Freimanová, Černochová u plotny: Thajské speciality jim daly zabrat! Zkuste jejich recepty...

Jako bavičky či herečky jsou možná bezvadné. Když se přemístí ze studia do kuchyně, už mnohdy nevydávají takové sebejisté výkony. Budiž jim omluvou, že na kuchařské akce nevařily svíčkovou, ale asijská jídla. Jejich recepty se můžete i inspirovat.
Chantal Poullain, Tereza Černochová, Veronika Freimanová s dcerou Terezou nebo Halina Pawlowská přijaly výzvu a šly se učit vařit. Nešlo však o svíčkovou, knedlo vepřo zelo nebo jinou českou specialitu. Dámy se totiž musely poprat s kuchyní thajskou. A přestože odborníci tvrdí, že jsou thajské speciality velice jednoduché a rychlé, dámy měly občas co dělat.
„Bojovala jsem s jarními závitky resp. rolkami a věrna svému naturelu, jsem je udělala krátké a tlusté,“ vtipkovala nad pánví Halina. To Chantal ani svůj výtvor nemohla ochutnat. Má totiž zásadu, že to co vaří, sama nejí.
Za všechny si to nejvíc užila Tereza Černochová, která thajská jídla zbožňuje a v kuchařské škole Concept storu na pražské Újezdě tak teď bude nejspíš »pečená vařená«.
Chantal Poullain vlastnoručně uvařené jídlo neochutnala.
¨
Tereza Černochová a Veronika Freimannová s dcerou si kuchařskou školu užily dosyta.
Chcete si udělat doma stejné dobroty jako celebrity v kuchařské škole? Zkuste to!
Kang Khew Wan Neur – Hovězí zelené kari
Lilek nakrájený na hrubé kostky a pokapaný citronem
Bambus – na nudličky
Červené papričky – kozí rohy
Velké fazolové lusky
1 lžíce Zelená kari pasta
Hovězí maso na nudličky
Olej
4 lžíce rybí omáčky
1 lžíce cukru
Instantní kuřecí vývar (není nutno)
Bazalka
Na troše oleje orestovat kari pastu – až začne vonět.
Po lžících postupně přilévat kokosové mléko a zarestovat.
Přidat nudličky masa a orestovat s pastou. Zalít zbytkem kokos. mlékem.
Přidat všechnu zeleninu a vařit cca 5 minut. Dochutit cca 4 lžícemi rybí omáčky, 1 lžící cukru a příp. instatním kuřecím vývarem. Nakonec přidat lístky bazalky. Podáváme s jasmínovou rýží.
Popia Tod – Jarní závitky
Zelí – na nudličky
Mrkev – na nudličky
Pórek – na nudličky
Jidášovo ucho – uvařit a nasekat na nudličky
Skleněné MUNGO nudle – namočit do teplé vody na 10 minut
Česnek – nasekat
Olej na smažení
Tmavá sojová omáčka
Ústřicová omáčka
Cukr krupice dle chuti
Pláty rýžového těsta
Na rozehřátém oleji orestovat česnek, přidat zeleninu + namočené a okapané nudle + sojovou a ústřicovou omáčku, pepř, cukr a nechat vychladit. Může se přidat namleté vepřové maso.
Těstíčko (na slepování závitků):
Mouka
Voda
Smíchat do hustšího těstíčka
Zabalit do tenkého těsta, a smažit v oleji.
Phad Thai Kai – Rýžové nudle s kuřecím masem
Suroviny (na 2 porce)
Rýžové nudle (3 mm, namočit na 7 minut do vařící vody a proplachovat ve studené vodě, scedit)
1 šalotka
1 stroužek česneku
2 vejce
Pórek
Mrkev
Sojové výhonky
1 dcl Oleje na restování
Osmažené asijské tofu
Sušené chilli
Rybí omáčka
2 lžíce cukru krupice
Tamarin omáčka
Světlá sojová omáčka (není nutno)
Limetová šťáva
Koriandr (nať)
Sekané oříšky
Pórek, mrkev, šalotku nakrájíme na tenké nudličky. Česnek najemno. Ve WOKU rozehřejeme olej a orestujeme vejce. Přidáme nudličky cibule, česnek, orestujeme a pak vložíme nudličky kuřecího masa. Opět orestujeme. Přidáme nudle, mrkev, sojové výhonky, pórek, a tofu, zalijeme Tamarin omáčkou a rybí omáčkou a dobře promícháme. Dochutíme cukrem případně světlou sojovou omáčkou. Nakonec přidáme čili papričky. Na talíři posypeme sekanými oříšky, koriandrem a zakápneme šťávou z limety nebo citronu.
Tom Kah Koong (polévka s krevetami) nebo Tom Kah Kai (s kuřecím masem)
3 dcl Kokosové mléko
2 dcl Kuřecí vývar
Citronová tráva
Galanga
Limetový list
Šalotka
Svařit a nechat několik minut povařit
Pak postupně přidávat:
Krevety nebo kuř. maso
Cca 4 lžíce limetové šťávy
Cca 2 lžíce Rybí omáčky
½ lžičky oleje z Tom yum pasty – na barvu
4 žampiony (nahrubo)
Cca 2 lžíce cukru krupice
1 chili paprička
Koriandr
Tom Kah Kai (s kuřecím masem)
5 dcl Kuřecí vývar
Citronová tráva
Galanga
Limetový list
Šalotka
Svařit a nechat několik minut povařit
Pak postupně přidávat:
Krevety nebo kuř. maso
Cca 4 lžíce limetové šťávy
Cca 2 lžíce Rybí omáčky
2 lžičky Tom yum pasty
4 žampiony (nahrubo)
Cca 2 lžíce cukru krupice
1 chili paprička (není nutno)
Koriandr
Cherry rajče – přidat do talíře při servírování