Seriál Aha! TAKHLE BYDLÍ SLAVNÍ ČEŠI! Miliardář Koláček: Bydlí s Buddhou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Seriál Aha! TAKHLE BYDLÍ SLAVNÍ ČEŠI! Miliardář Koláček: Bydlí s Buddhou!

Antonín Koláček
Antonín Koláček (Aha! – Karel Kopáč)

Uhlobaron a jeden z nejbohatších lidí v České republice Antonín Koláček (51) se v posledních letech stáhl do ústraní a místo vrcholnému byznysu zasvětil svůj život raději buddhismu. A co by to bylo za meditaci bez správného prostředí. I proto si postavil baráček za desítky milionů, kde může pečovat o svoji duši. Aha! má exkluzivní fotografie!

Koláček dlouhá léta pracoval 12 hodin denně, shromažďoval majetek a okouzloval svou inteligencí. „Nikdy jsem nepoznal většího systematika, než je on. Má jasnou představu o směřování byznysu a trpělivě ji naplňuje,“ vysekl mu kdysi veřejně poklonu Martin Roman, generální ředitel ČEZ.

Jak to dopadlo? Koláček, který se podílel na supervýhodné a podle mnohých podvodné privatizaci Mostecké uhelné a přišel si tak na odhadovaný majetek 8 miliard korun, před dvěma lety řekl: „Dost!“

Nyní je formálním předsedou dozorčí rady firmy a soustřeďuje se na svoje poslání v Říčanech za rušnou Prahou. Tam si nechal postavit dům, který připomíná spíš buddhistický chrám a v jeho interiéru nenajdete hranatý roh.

Dodnes kolují historky mezi stavaři o tom, jak byl jejich vedoucí stavby na mrtvici z toho, že vše muselo být kulaté. Taková jsou ale pravidla buddhistického učení Feng–Šuej, jemuž se Koláček učí na exotických výpravách do Asie. Obyvatelé Říčan si svého souseda pochvalují.

„Není tu žádná nepříjemná ochranka, pokud jsou tu kamery, pak dobře schované. Vše je upravené a udržované,“ říkají místní.

A jak se ke Koláčkovým výstřednostem staví jeho nejbližší? Podporují ho! S manželkou Radkou, se kterou má dceru Elišku (4), třeba podstoupili dvaačtyřicetidenní půst. „Zhubnul jsem 14 kilogramů. Zpočátku jsem cítil hlad, ale pak už ne. Člověk se musí před půstem důkladně pročistit, pak začne přijímat jen tekutou stravu – vývary ze zeleniny, ovocné šťávy a čaje,“ popsal kdysi svou metodu Koláček.

Už když se dům v roce 2007 stavěl, pořídilo Aha! letecký snímek. Je vidět, že dům je obrovský.

Aha! Víte, že...

  • buddhismus vytvořil Gautama Buddha v 5. století před naším letopočtem v Indii?
  • buddhisté věří na reinkarnaci, tedy život po životě v jiné formě?
  • cílem je tzv. »nirvana«, tedy stav blaženosti, kterého lze dosáhnout meditací?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.