Speciál Aha!: Květinová mánie! Modelka Andrea Verešová: S manželem bojujeme o zahradu! A navíc: Co pěstují další celebrity? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Speciál Aha!: Květinová mánie! Modelka Andrea Verešová: S manželem bojujeme o zahradu! A navíc: Co pěstují další celebrity?

Fotografie
Fotografie (internal)

Česko zachvátila květinová mánie. Především balkonové květiny určené do truhlíků začali Češi skupovat jako šílení a obchodní centra nestačí doplňovat zásoby. Je to snad dlouho zimou a stále ještě mizerným počasím, proč se chceme obklopovat kvetoucím životem? Sázení květin propadly i české celebrity. Modelku Andreu Verešovou (29) jsme zastihli v plzeňském Zahradním centru Přemysla Písaře, jak si vybírá květiny do svého domu.

..

Andreo, jaké květiny máte ráda?

„Všechno co voní, kvete a je živé. Úplně nejraději mám ale asi tulipány, frézie, růže a orchideje.“

Pěstujete květiny i v truhlíku?

„Zatím jich mám v pražském bytě pár, tam mám klasické venkovní květiny v truhlíku. Už dlouhou dobu ale uvažuji, že si pořídím truhlíky i na terasu našeho rodinného domu, zatím máme na zahradě jenom rododendromy.“

Máte spíše květiny doma na balkoně, nebo na zahradě?

„Nejvíce kytek mám asi doma. Na zahradě, kde máme hodně stromů, a to jak nádherné velké stromy jako buk či dub, tak i ovocné, převažují hlavně ty rododendromy, protože jsou ve stínu. Teď si chci koupit ještě nějakou dobrou švestku a třešeň. V současné době tam mám pozdní odrůdu, chtěla bych i jarní. Každopádně s rodinou pořád hodně cestujeme a s péčí o kytky je to komplikovanější, proto preferuji hlavně nenáročné druhy. Věřím, že až budeme starší, budeme mít i více času na kytky a na zahradu. Zatím se opatrujeme hlavně navzájem.“ (smích)

Pěstujete v truhlíku například i rajčata, papriky nebo pažitku?

„Pažitku a také jahody, které jsem před nedávnem dostala. Ráda bych to časem rozšířila, ale u manžela moc pochopení nemám. (smích) On má na zahradě úžasný anglický trávník a jediným rušivým elementem je bazén a dětský koutek. Strašně nerad vidí, když mu do trávníku něco sázím. Když viděl, že jsem si u plotu nasadila rybíz, angrešt a maliny, byl z toho hodně špatný. (smích) Takže nemám pomalu, kde sázet. Přitom mně se to hrozně líbí, byla jsem na to zvyklá už odmala.“

Jak to tedy s manželem budete řešit?

„Snažíme se najít nějaký kompromis. Chci mít alespoň malou zahradu podle svých snů. Dokud mu ten krásný anglický trávník úplně nezničím, tak mi to zatím trpí. (smích) Na druhou stranu nemůžu jenom kritizovat a musím uznat, že hezký trávník působí nejen esteticky, ale také je ideálním místem pro piknik a dětské řádění. Hrajeme na něm fotbal, badmington či volejbal.“

Nakupujete květiny ve velkých obchodech, nebo spíše v menších zahradnictvích?

„Tak i tak. Když něco nemají v malých obchodech, které mám poblíž, tak zajdu do velkých.“

Kolik času květinám během týdně vůbec věnujete?

„Zalívám je tak dvakrát, třikrát týdně. Občas si ráda koupím i hezkou kytičku domů na stůl.“

Co se týče zahrady, máte vlastní vkus, nebo se spíše necháváte inspirovat?

„Samozřejmě nějakou představu nebo vizi mám, ale ráda se nechávám inspirovat. Když mě něco zaujme a nadchne mě to, dokážu si to zkombinovat a představit i u nás doma.“

Při výběru truhlíků Andrea sáhla po samozavlažovacích, které dávkují vodu rostlinám i několik dnů. Cena: 160Kč.

Květiny do truhlíků si Andrea nechala přímo v zahradnictví také osázet. Tedy jen část, zbytek si prý nechá na doma.

Hubeňoučká Andrea měla s pytlem substrátu pro pelergonie »menší« potíže. Hned se ale našla řada rukou ochotných pomoci. Cena: 100Kč.

Také novinka, kterou je speciální gel déle držící v zemině vodu, usměvavou krásku zaujala a skončila v nákupním košíku. Cena: 199Kč.

Symbiotická houba, přípravek, který při soužití s kořeny rostlin výrazně zlepšuje jejich výživu, modelku nadchl. Hned si ho přibalila. Cena: 100Kč.

Po dlouhém váhání si Andrea vybrala hnojivo s fosfátovým sklem, které odstraňuje ze zeminy nežádoucí fosfor. Cena: 90Kč.

Daniel Volopich

Tip Aha!: Pro ty, kteří nemají samozavlažovací truhlíky, je určen přípravek podobný želatině na vaření. Za sucha je to sypký hrubší prášek, který se po zalití mění v gel. Tento přípravek váže vodu, živiny a také obsahuje rostlinné hormony podporující růst a kořenění. Přidává se do substrátu pro rostliny, kde se pak řádně zalije a vodu uvolňuje postupně. Takže vlastně z vašich obyčejných truhlíků udělá samozavlažovací.

Co pěstují další celebrity?

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.