Děsivé trauma Jaroslava Moučky: Styděl se za bratra! Ten týral Miladu Horákovou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Děsivé trauma Jaroslava Moučky: Styděl se za bratra! Ten týral Miladu Horákovou!

Poslední foto Jaroslava Moučky bylo pořízeno přesně 17. června, v léčebně dlouhodobě nemocných.
Poslední foto Jaroslava Moučky bylo pořízeno přesně 17. června, v léčebně dlouhodobě nemocných. (Aha! – Marek Pátek, Martin Hykl, ČTK/Josef Horázný, Martin Štěrba ¨)

I když byl zesnulý herec Jaroslav Moučka (†86) sám zasloužilým členem komunistické strany a její funkcionáře často ztvárňoval v seriálech poplatných bývalému režimu (Okres na severu, Plechová kavalerie), na svou rodinu ani náhodou nemá! Jeho bratr Milan (†87) velel takzvané »bicí skupině« estébáků, která v pankrácké věznici brutálně mučila vězně.

Na šibenici skupina dostala deset lidí včetně Milady Horákové (†48)! Jeho dcera a Jaroslavova neteř Miroslava Moučková (55) dodnes otcovu vinu popírá.

Milan Moučka se stal náčelníkem vyšetřovací skupiny StB v pražské ruzyňské věznici, která vyráběla politické procesy na míru a nelidským mučením nutila vězně, aby se přiznali k věcem, které nikdy neprovedli. Moučka své sadistické podřízené motivoval. Největší odměny dostávali ti, kteří vydrželi vyslýchat vězně nejdéle. Rekordem se stalo čtyřicet dnů a nocí nepřetržitého psychického a fyzického týrání. „Měl jsem bratra strašně rád. Ale když jsem se dozvěděl, co dělá… Přestal jsem s ním mluvit. Bylo to těžké životní rozhodnutí… Celá léta, když byl nahoře, se o nás nezajímal,“ vzpomínal před časem na brutálního bratra herec.

Milan Moučka nebyl nikdy za své činy potrestán. Schylovalo se k tomu v roce 2003, kvůli promlčení jeho skutků však bylo stíhání zastaveno. Estébácký tyran letos zemřel v poklidu ve svém panelákovém bytě nedaleko ruzyňské káznice, místa svých největších hříchů.

Jaroslav Moučka vstoupil do KSČ velmi mladý, protože se narodil v naprosté chudobě a věřil, že pokud strana každému dala práci, jde o úspěch. Výrazněji se však politicky neangažoval, naopak v roce 1969 po vpádu vojsk Varšavské smlouvy odevzdal stranickou legitimaci. Ze strachu o práci se však v roce 1977 do partaje vrátil.

Jaroslav Moučka zemřel v sobotu 26. prosince v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v požehnaném věku 86 let. Již dlouho trpěl Parkinsonovou chorobou, prodělal několik mozkových příhod a v posledních dnech se prý přidala i otrava krve. Většinu času v posledním roce života trávil v léčebně dlouhodobě nemocných. Jeho manželka Jiřina (86) pohřeb na manželovo přání nepořádá, na jaře jeho popel jen rozptýlí v Praze na Malvazinkách.

Miroslava Moučková: Proces s Horákovou byl O.K.!

I vyšetřovatelova dcera a hercova neteř Miroslava Moučková (55) má za sebou zářivou komunistickou kariéru. Jde o bývalou šéfku propagandy Socialistického svazu mládeže (organizace, která měla cenzurovat názory mladých lidí a posílit v nich uvědomění o vedoucí úloze komunistů ve společnosti), krátce před sametovou revolucí byla také šéfredaktorkou Mladé fronty (nyní MF Dnes). Po revoluci se stala redaktorkou a později i šéfredaktorkou komunistických Haló novin. V těch otiskla článek s tvrzením, že proces s Miladou Horákovou nebyl vykonstruovaný. Poslední tři roky pak dohlíží coby členka Rady ČTK na objektivitu zpravodajství největší české tiskové agentury. Žena, která redaktorům před dvaceti lety cenzurovala jejich texty tak, aby držely takzvanou stranickou linii.

Hercova neteř Miroslava Moučková.

Milada Horáková

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.