Pohřeb Otomara Krejči (†87). Munzar k rakvi nechtěl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pohřeb Otomara Krejči (†87). Munzar k rakvi nechtěl!

Pohřeb Otomara Krejči byl plný emocí. Ty ještě zesílily ve chvíli, kdy se ozval ze záznamu Krejčův hlas recitující verše z Písní kosmických Jana Nerudy, svůj přednes předvedl i z videa četbou básně Jana Halase Já se tam vrátím.
Pohřeb Otomara Krejči byl plný emocí. Ty ještě zesílily ve chvíli, kdy se ozval ze záznamu Krejčův hlas recitující verše z Písní kosmických Jana Nerudy, svůj přednes předvedl i z videa četbou básně Jana Halase Já se tam vrátím. (Aha! – Martin Přibyl, David Kundrát)

Poslední hold divadelnímu géniovi Otomaru Krejčovi (†87), který zemřel 6. listopadu, přišli v pondělí do pražského Národního divadla vzdát nejen prezident Václav Klaus (68) a premiér Jan Fischer (58), ale také desítky hereckých osobností.

Většina z nich se ochotně vystřídala na čestné stráži, jen mrzutý Luděk Munzar (76) se schovával na balkoně a poslední službu kolegovi neprokázal.

Pohled, kterým by mohl rovnou zabíjet. Tak se rozloučil s přítelem a spolupracovníkem Munzar. Ten si stáří užívá v přísně střeženém soukromí a na veřejnosti se objevuje jen sporadicky. Jak se nedávno přiznal, už ho davy lidí nebaví a nechce nikomu vyprávět o své kariéře.

Jestli jeho neochota postavit se na čestnou stráž souvisí právě s mrzutostí, nebo s nějakým zdravotním problémem, zůstává otázkou. Je však pravda, že mnohdy i o dost starší herecké legendy, jako například Lubomír Lipský a Ljuba Skořepová (oba 86) nebo včerejší čerstvá třiaosmdesátnice Vlasta Chramostová, si šli ke katafalku stoupnout i vícekrát za sebou

„Myslím na něj velmi často. Byl to jeden z prvních velikých herců a režisérů. Každý, kdo je na sebe a na okolí náročný, dokáže pak v životě mnoho,“ svěřila se Jaroslava Adamová, jejíž mluvu a pohyb bohužel čím dál tím víc zatěžuje pokročilá Parkinsonova choroba.

„Byl to můj spolužák na pelhřimovském gymnáziu. Prožili jsme spolu mládí. Také jsem u něj hrál v Divadle Za branou. Miloval herce, neustále se vzdělával, uznávali ho v celé Evropě,“ vzpomenul i Lubomír Lipský.

Krejča zemřel na následky vleklého zápalu plic. I když patřil k nejuznávanějším osobnostem Národního divadla (několikrát byl i šéfem činohry), v roce 1965 ho propustili a až do Sametové revoluce nesměl působit v českých divadlech. Po převratu se konečně opět dočkal uznání v divadelním světě. Navíc získal mnohá ocenění včetně medaile z rukou bývalého prezidenta Václava Havla.

Ani Václav Klaus neskrýval své dojetí.

Na pohřeb dorazili i herci Jan Potměšil a Jan Kačer. Přesně před 20 lety seděli tihle dva v autě, které havarovalo. Potměšil je od té doby ochrnutý.

Autor: (eve, daz)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.