Josef Karlík, děda z Jak dostat tatínka do polepšovny - Žena ho našla mrtvého! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Josef Karlík, děda z Jak dostat tatínka do polepšovny - Žena ho našla mrtvého!

Jedna z posledních fotografií Josefa Karlíka.
Jedna z posledních fotografií Josefa Karlíka. (ČTK, internet)

V šestém oddělení Domova pro seniory Kociánka zemřel včera v pět hodin ráno herec Josef Karlík (✝81), hvězda seriálu Sanitka, kde hrál tatínka Jiřího Hanzlíka, a představitel dědy z legendární komedie Marie Poledňákové Jak dostat tatínka do polepšovny.

„Pan Karlík byl dlouhodobě nemocný, ale umřel ve spánku. Nic necítil,“ svěřily se deníku Aha! sestřičky domova s tím, že Karlíka ráno našla jeho manželka, která žila v domově s ním.

Karlík skonal v posteli, kde ležel vedle své manželky. „Je to tragédie pro celé divadlo. Dlouhá léta již nebyl členem našeho sboru, ale v naších srdcích zůstane napořád,“ svěřila se deníku Aha! mluvčí Národního divadla Brno Šárka Motalová, kde byl herec v angažmá.

Jeho náhlý odchod zasáhl i režisérku Marii Poledňákovou. „Byl to prima chlap a parťák. Bude mi chybět,“ vzpomíná na Karlíka slavná režisérka.

Karlík prožil v brněnské činohře více než čtyřicet let a vytvořil nespočet vážných i komických rolí. Po roce 1989 působil i na Janáčkově akademii múzických umění. Založil tam ateliér herectví a jeho stopa je ve škole dodnes nesmazatelná. Karlík na začátku letošního roku dostal ocenění od mateřské scény. V únoru ho spolu s režisérem Milošem Hynštem divadlo uvedlo do nově založené činoherní síně slávy.

Karlík účinkoval i ve filmu, kromě rodinné komedie Marie Poledňákové hrál například ve Svědkovi umírajícího času a v pohádce Lotrando a Zubejda. Objevil se i v seriálech Četnické humoresky a Dobrodružství kriminalistiky.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.