Miss Universe: Nejkrásnější tvary ve vesmíru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Miss Universe: Nejkrásnější tvary ve vesmíru

Chvilka napětí před vyhlášením je pro mnohé dívky z nejlepší desítky natolik stresující, že to prostě nezvládnou. Letošní vítězka po svém zvolení dokonce zkolabovala.
Chvilka napětí před vyhlášením je pro mnohé dívky z nejlepší desítky natolik stresující, že to prostě nezvládnou. Letošní vítězka po svém zvolení dokonce zkolabovala. (: ČTK)

PRAHA – Nejrůznějších soutěží krásy je po celém světě nepočítaně, od Miss Blond až po Miss Potápěčku. Jedna z nich je ale přece jen výjimečná, honosí se totiž celou řadou nej: nejprestižnější, nejuznávanější, nejsledovanější.

.. Miss Universe (Miss vesmíru), soutěž o nejkrásnější dívku vesmíru! Nejčerstvější »královnou vesmíru« byla začátkem tohoto týdne v Los Angeles v konkurenci dívek z více než 70 zemí korunována Portoričanka Zuleyka Rivera Mendoza (18)… Ale jak to všechno začalo?

50. LÉTA
První ročník Miss Universe se uskutečnil v létě 1952 na Long Beach v Kalifornii a první vítězkou se stala Finka Armi Kuusela (18), která byla vybrána z 29 soutěžících. V té době bylo největším štěstím pro většinu žen dobře se vdát a i k tomu jim Miss Universe pomáhala. Třeba Christiane Martel z Francie, Miss Universe 1953, se díky vítězství provdala za bohatého Miguela Alemana, syna mexického prezidenta, a stala se mexickým národním idolem.

60. LÉTA
V roce 1960 byla soutěž poprvé vysílána v televizi! Poprvé se také do semifinále dostává kráska s tmavou platí, Evelyn Miot z Haiti. Za zmínku stojí i Miss Universe z roku 1964, Řekyně Kiriaki Corinna Tsopei, která se chlubila tím, že je náruživá kuřačka a klidně třikrát denně baští brambory – její apetit byl vděčným tématem řadu měsíců…

70. LÉTA
Korunku největší vesmírné »šťabajzny« už mají i v Asii, a překrásná Janelle Commissiong v roce 1977 světu odhalila, že existuje ostrůvek jménem Trinidad a Tobago, který je líhní nádherných žen. Od té doby zástupkyně Trinidadu bodují stabilně, poslední Miss Universe z tohoto ostrůvku byla zvolena v roce 1998.

80. LÉTA
Jestliže v 60. letech vzbudila rozruch účast černošky v semifinále, tak v této době už se v podstatě stalo tradicí, že se na předních příčkách střídají vnadné blondýnky ze severských států s temperamentními čokoládovými kráskami z často neznámých miniaturních zemí. Plus sem tam nějaká Američanka…

90. LÉTA
Soutěž nabývá stále větších rozměrů, po pádu »železné opony« se navíc rozrostla i »základna« krásných žen. U televizních obrazovek ji sledují fanoušci ze 125 zemí světa, a byznys se roztáčí! Zvláštní je, že všechny vítězky od jisté doby touží po jediném: věnovat se charitě a pomáhat dětem. Těžko soudit, kdo s tímhle přišel jako první, ale zkuste se dnes některé z nich zeptat, co by chtěly v budoucnu dělat…

SOUČASNOST
Miss Universe si stále drží status nejprestižnějšího klání krásy a točí se tu obrovské peníze… A ještě jedna věc: feministky už sice svůj boj proti Miss Universe vzdaly, ale ozvala se jiná protestující skupina. Soutěž je tepána kritiky za to, že už nejde ani tak o ženské půvaby, ale v první řadě o politiku… A Česká republika je stále nervóznější, protože navzdory tomu, že prý máme nejhezčí dívky na světě, korunku Miss Universe žádná česká dívka ve vitrínce ještě nemá… Úřadující Česká Miss Renata Langmanová dokonce nyní nepostoupila ani do finálové dvacítky.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.