Přesně před 15 lety odešel Petr Čepek (†54) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Přesně před 15 lety odešel Petr Čepek (†54)

Jedna z posledních fotografií Petra Čepka. Byla pořízena v roce 1994, jen pár měsíců před jeho smrtí.
Jedna z posledních fotografií Petra Čepka. Byla pořízena v roce 1994, jen pár měsíců před jeho smrtí. (ČTK, ara)

5:00 - Přesně dnes je to 15 let od smrti herce Petra Čepka. Muž, který doslova zářil ve filmech jako Tři veteráni, Vesničko má středisková, Petrolejové lampy nebo Slavnosti sněženek, prohrál boj s rakovinou. Zemřel sám v nemocnici, do které si nepřál, aby ho kdokoliv chodil navštěvovat. Dodnes se mluví o tom, že za jeho smrtí stojí jeho poslední role – Faust!

První bolesti

Veselý kamarád i bouřlivák. Zastánce pravdy, bojovník proti bezpráví. Takový byl jeden z nejlepších českých herců všech dob Petr Čepek. Mezi hereckými kolegy i studenty, kterým přednášel, platil za charakterního člověka, který se dokáže nadchnout pro věc. V době »sametové revoluce« se aktivně účastnil bojů za svobodu národa. Osudovým se však stal rok 1993, kdy se u něj začaly objevovat nepříjemné bolesti. Vyšetření lékařů pak nepřineslo žádné dobré zprávy – jednalo se o rakovinu plic!

Prokletý Faust

Poslední Čepkovou rolí se stal paradoxně Faust ve Švankmajerově Lekci Faust. Faust je přitom podle herců postava, s níž by si nikdo neměl zahrávat, a pokud možno by se jí měl vyhnout! Mezi herci se traduje, že Fausta je lepší nechat spát, protože nosí problémy, nemoci a smrt. Petr Čepek ovšem na fámy a pověry nevěřil a svou roli pečlivě nastudoval. Zkoušky v létě roku 1994 už však Čepek dělal v ukrutných bolestech. Se zákeřnou nemocí se statečně pral dva roky, ale bohužel nepomohla ani operace, nemoc požírala jeho tělo dál.

Loučil se s ulicemi, ale ne s lidmi

Jako stín bloudil uličkami staré Prahy, kde bydlel. Jako by se v duchu loučil s každým zákoutím v předtuše blízkého konce. Na sklonku svého života, když už cítil, že se blíží konec, se uchýlil na svou chalupu v Horní Kalné. Jeho nemoc už byla v posledním stadiu. Sužovaly ho stále obrovské bolesti a doslova se ztrácel před očima. V poslední fázi nemoci nevážil víc než třicet kilo... Když už nemohl bolesti zvládnout sám, svěřil se do rukou lékařů ve Vrchlabí. O jeho stavu se ale mluvit nemohlo. „Nikdo za ním nesměl, nechtěl, aby ho lidé v posledních momentech viděli,“ vzpomínají jeho herečtí kolegové. Ráno 20. září 1994, pár dní po svých 54. narozeninách, Petr Čepek umírá. Za roli Fausta získal po své smrti cenu Český lev.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.