Karel Smyczek (59): Bojuji s rakovinou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Karel Smyczek (59): Bojuji s rakovinou!

Karel Smyczek
Karel Smyczek (Aha! – Marek Pátek, ara)

5:00 – Karel Smyczek (59), fenomenální režisér diváckých hitů, jako byly film Sněženky a machři nebo seriály Bylo nás pět a Dobrá čtvrť, bojuje s rakovinou krku! Deník Aha! ho zastihl krátce po operaci a čtrnácti dnech strávených na jednotce intenzivní péče! Silný kuřák Smyczek přišel při zákroku o část jazyka, špatně se mu mluví a teď očekává, jak jeho tělo přijme ozařování!

„Netajím se tím, klidně vám to řeknu. Nedávno jsem si všiml, že začínám rapidně hubnout. Přičítal jsem to nejdřív stresu, ale pak jsem absolvoval sérii vyšetření. Nakonec mě šoupli do tunelu (vyšetření se říká počítačová tomografie – pozn. red.), a doktoři měli jasno. Okamžitě jsem šel na operaci,“ vypráví režisér, který je krátce po zákroku, při kterém mu mimo jiné odebrali kus jazyka. „Nemám u sebe lékařskou zprávu a nechci být nepřesný. Jestli to byly uzliny nebo slinné žlázy, z hlavy nevím. Prostě jde o rakovinu krku,“ dodává Smyczek.

Právě u zhoubných nádorů slinných žláz s následným odebráním části tkáně jazyka bývá velmi častou příčinou nemoci kouření. A Smyczek uznává, že si karcinom způsobil sám.

„Kouření byl určitě hlavní důvod, proč se ta choroba rozvinula. Vypálil jsem krabičku denně a přestal s tím hned, jak mi rakovinu diagnostikovali. Už jen kvůli péči doktorů doufám, že už si nikdy znovu nezapálím. Potom, co jsem viděl na JIPu, kde jsem ležel čtrnáct dní, jak se o nás sestřičky a lékaři vzorně starali, bylo by mi to vůči nim blbý,“ kaje se Smyczek.

I když si režisér a příležitostný herec libuje, že se na nemoc přišlo včas a snad se ji podařilo odstranit, čeká ho další série zákroků. „Minimálně budu podstupovat mnoho vyšetření a také preventivní ozařování. A kvůli tomu jazyku, s kterým byl velký problém, chodím na speciální rehabilitace,“ vypočítává seriálový tvůrce, který už znovu rozjíždí kvůli rakovině pozastavené natáčení velkolepého trikového seriálu pro děti Špačkovi v síti času. „Bylo to ohromné vzepětí přízně a podpora i od lidí, od kterých bych to nečekal. V práci mi také vyšli vstříc. Ale rakovinu bych si klidně odepřel. Kdekdo říká, jak pak přehodnotí svůj život, ale já nic takového nezažil,“ dodává na závěr Smyczek, které od práce neodradí ani nedávné setkání se smrtelnou nemocí. „Uvidíme, jak to bude do budoucna, ale jsem optimista,“ věří režisér.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.