Ze zpěvu měl čtyřky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ze zpěvu měl čtyřky!

K Waldovi vždy neodmyslitelně patřila kytara ale i banjo.
K Waldovi vždy neodmyslitelně patřila kytara ale i banjo.

PRAHA (dan) – Waldemar Matuška se narodil 2. července 1932 v Košicích, kde jeho matka, zpěvačka vídeňských operetních divadel, vystupovala. Dětství už ale prožil v Praze, kam se rodina přestěhovala. Původně se jmenoval Vladimír, maminka mu ale říkala odjakživa »Waldo«, a tak se v dospělosti nechal oficiálně přejmenovat na Waldemara…


A na profesi skláře mu chyběl dech...

> ČTYŘKY ZE ZPĚVU: Na základní škole z hudební výchovy dostával čtyřky! A to prý jen proto, že se z tohoto předmětu nedalo propadnout. V té době už přesto zpíval a tančil v Husově sboru…
> SLABÉ PLÍCE: V Poděbradech se vyučil sklářem. Ještě před vojnou šel do karlovarských hutí Moser. Měl však slabé plíce, proto musel obor skláře opustit.
> SEMAFOR: Jako zpěvák začínal v pražské kavárně Vltava, na konci 50. let nastoupil do divadla Reduta, kde ho coby kytaristu objevila dvojice Suchý – Šlitr pro své Divadlo Semafor. Brzy ale začal i v Semaforu zpívat, Suchý mu dokonce přepustil část svého repertoáru („Prostě ty písničky zazpíval lépe…“). Ještě před příchodem do Semaforu nahrál svoji první píseň Suvenýr. Za krátkou dobu se stal Walda hvězdou naší tehdejší pop music. V roce 1970 dokonce hostoval v Národním divadle v Praze. Národ se tehdy dělil na „Matuškovce“ a »Gottovce« – mužný kovboj Walda ale na rozdíl od romantického Karla Gotta nikdy nezpíval jinak než česky a až do své emigrace do USA (kde také zpíval jen pro krajany) se nikdy nepokoušel prorazit v cizině.
> HERECTVÍ: Kromě hudby se věnoval i herectví. Kdo by neznal filmy a muzikály Kdyby tisíc klarinetů, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Všichni dobří rodáci. Zazářil jako král cyperský v Noci na Karlštejně. Na filmovém plátně se naposledy objevil v roce 1980 ve snímku Trhák.
> EMIGRACE: Waldemar byl třikrát ženatý. Z prvního manželství má syna Miroslava. Se svou třetí ženou Olinou Blechovou (60) žil dlouhých 33 let a má s ní syna Waldemara (32). Právě kvůli němu opustil v roce 1986 Československo a emigroval do USA (nechtěl, aby malý Waldík vyrůstal v komunismu). Usadili se na Floridě, v Americe zpíval pro krajany a vydával i svoje další desky. Do své vlasti se trvale nevrátil ani po roce 1989. Pravidelně sem však jezdil a koncertoval se svojí bývalou skupinou K.T.O.
> ASTMA: S přibývajícím věkem však jeho návštěvy v Česku ustávaly, neboť byl vážně nemocen – trpěl těžkým astmatem a později i střevními potížemi. Při své poslední návštěvě Prahy před 2 roky musel být s těžkým zápalem plic převezen do motolské nemocnice. Tehdy svůj boj s nemocí vyhrál. Jeho zdravotní stav se ale i nadále zhoršoval. Kliknutím zvětšeteV roce 2009 mu lékaři zakázali cestovat úplně. Waldemar Matuška zemřel 30. května 2009 na zápal plic a selhání srdce. Předtím mu lékaři zjistili i leukemii (rakovinu krve).

Nejvýznamnější ocenění

> Za duet s Evou Pilarovou Ach, ta láska nebeská vyhrál v roce 1962 cenu za Píseň roku.
> Zlatým slavíkem se stal dvakrát – v letech 1962 a 1967.
> Několikrát se stal vítězem festivalu Bratislavská lyra.


Foto Supraphon Music, ara, Foto Aha! – David Kundrát

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.